Het Mysterie van de Weermanipulatie

Verleden week schreef ik over de mysterieuze zaak rond de Oostenrijkse psycholoog en psychiater Wilhelm Reich en zijn regenmachine, ook wel bekend als de ‘cloudbuster’ (klik hier voor dat verhaal). We zijn er trouwens nooit achter gekomen of Reich daadwerkelijk in staat was om regen op te wekken.

Het manipuleren van het weer klinkt als een volstrekt mysterie en toch is het wel degelijk mogelijk. Jaren geleden las ik eens een artikel in de Volkskrant waarbij men schreef over een zeer belangrijke feestdag in Moskou, namelijk de overwinning van Rusland op Hitler-Duitsland. Er was de gehele dag regenweer voorspeld, echter de Russische meteorologische dienst is die dag van zeven uur in de ochtend tot tien uur in de avond met zeven laboratoriumvliegtuigen bezig geweest regenwolken te verjagen die naar Moskou op weg waren. En het resultaat was verbluffend. 


Terwijl het ten westen van Moskou de hele dag plensde, was het in Moskou zelf kurkdroog en de paraderende veteranen en de buitenlandse gasten werden getrakteerd op de gehele dag stralende zon. Onder het Sovjet-regime kwamen de vliegtuigen van de meteorologische dienst vaak in actie om Moskou droog te houden voor de 1-mei-parade. De Russen zijn dus echte ‘regenmakers’.
De methode die de Russische meteorologische dienst hiervoor trouwens gebruikt is een vinding die in Nederland in 1930 voor het eerst werd gebruikt. De 'regenmaker' A. Veraart liet begin jaren ‘30 voor de kust van Scheveningen vliegtuigen van de luchtvaartafdeling van het leger wolken overgieten met koolzuursneeuw en onderkoeld ijs en dat bleek toen direct tot regen boven zee te leiden. De Russen doen eigenlijk hetzelfde, zij besproeien de regenwolken ook met koolzuursneeuw en zilverjodide, zodat ze hun natte lading direct loslaten en niet pas op een locatie waar ze nog naar toe drijven. Er zijn trouwens ook technieken om de wolken juist hun water te laten vasthouden.


De kosten van dit soort operaties, om het weer op korte termijn te bepalen, zijn vrij hoog, maar het is wellicht een idee om dit jaarlijks tijdens de Koningsdag in te zetten, mocht regen deze feestdag voor het volk lijken te gaan verpesten. Ik begrijp uit de pers dat er elk jaar genoeg budget voor dit feestje is en dan kan deze oer-Hollandse uitvinding om regen te laten verdwijnen er wel aan toegevoegd worden.
Niet alleen de Russen hebben een lange traditie van het beïnvloeden van het weer, ook de Amerikanen houden zich uiteraard bezig met weersmanipulatie. Zij doen grondig onderzoek naar beïnvloeding van meteorologische luchtstromen die plaats vinden in onze aardse atmosfeer. Zij hebben hier zelfs een heel apart onderzoeksinstituut voor ingesteld met de naam H.A.A.R.P. Deze afkorting staat voor High frequency Active Auroral Research Program en bevindt zich ergens in Alaska. H.A.A.R.P. doet onderzoek naar verschillende methodes en technieken om de aardse atmosfeer, ionosfeer en magnetosfeer te veranderen. 


Volgens onbevestigde bronnen zou H.A.A.R.P. inmiddels een apparaat hebben dat de ionosfeer van de aarde kan veranderen, en zo een mogelijkheid biedt om het weer te beheersen! Straalstromen zouden op deze manier kunnen worden veranderd, tornado’s kunnen worden neergehaald en het apparaat kan natuurlijk ook regen maken. Deze machine straalt een krachtige warme megawatt straal de ionosfeer in. Deze straal met radiogolven reist door de atmosfeer en heeft pas effect als ze de ionosfeer bereikt, meer dan 200 km boven de aarde. Daar komt de golf in aanraking met de ionen, of geïoniseerde atomen als zuurstof, ozon of nitrogon. Al deze moleculen worden in beweging gezet en dat alles is misschien het best vergelijkbaar met een enorme magnetron. Dit klinkt als een interessante ontwikkeling.


Er doen trouwens de spannendste verhalen over H.A.A.R.P. de ronde op internet waarbij aan H.A.A.R.P. buitengewoon veel macht wordt toegedicht, maar zover wil ik nog even niet gaan.
Iran beschuldigt de Amerikanen trouwens ervan dat zij het weer in Iran beïnvloeden. Met name de grote droogte in het zuiden van het land zou veroorzaakt worden door technologieën in handen van de Amerikanen. Dit lijkt ver gezocht, maar het Pentagon heeft eerder al wel toegegeven dat ze weermanipulatie als wapen gebruiken tegen sommige tegenstanders. Het Amerikaanse leger verklaarde openlijk dat kunstmatig het weer beïnvloeden een onderdeel vormt van de tot hen ter beschikking staande technologieën. Alhoewel er nog geen direct bewijs is dat H.A.A.R.P. gebruikt is voor militaire doeleinden, wijzen militaire documenten uit dat het Amerikaanse leger H.A.A.R.P. beschouwt als een integraal onderdeel van hun militaire activiteiten in de ruimte.


Nu lijkt het hele verhaal inderdaad langzaam een mysterie te worden waarop ik, waarschijnlijk lekker zittend in het zonnetje, nog eens terug kom.

 

Marcel Verhoeven, Mysteriekenner           

verhoeven@mysteriekenner.nl