Ik zoek contact

Tegenwoordig hebben we bijna allemaal de behoefte om, ook tijdens het reizen, voortdurend bereikbaar te zijn per mobiele telefoon, iPad of laptop. Ook hebben we een elektrische tandenborstel bij ons, onze föhn van thuis gaat in de koffer en andere apparatuur die op stroom werkt behoort tot onze reisbagage. Al deze apparaatjes dienen opgeladen te worden en als we in een hotel verblijven hebben we als hotelgast in een kamer dus behoefte aan een goedwerkend stopcontact!

Als je op reis gaat naar het buitenland kom je echter geregeld in landen waar de stopcontacten er net even anders uitzien dan in Nederland en waar je dus met geen mogelijkheid je stekker in het stopcontact kunt krijgen. Uiteraard heb ik het wel eens geprobeerd en dacht met een beetje harder duwen, of door een enigszins wrikkende beweging te maken wel succes te hebben. Maar helaas, mijn stekker wilde echt het stopcontact niet in.


In vele Europese landen zijn stopcontacten gelukkig vaak hetzelfde als in Nederland, maar er is ook een aantal bestemmingen zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland of Italië waar dat niet het geval is. Je staat raar te kijken met je stekker in je hand als je op het punt staat om deze in te pluggen. Zo heb je bijvoorbeeld contactpunten waar twee platte uiteinden in moeten, of plugs waar 3 punten in horen en zo bestaat er nog een aantal andere varianten heb ik gemerkt.

In goede vier- of vijfsterren hotels is men gelukkig hierop voorbereid en kan men je op verschillende manier van dienst zijn. Allereerst heeft men vaak bij de receptie een lade met daarin allerlei adapters liggen die de gast kan lenen tijdens zijn of haar verblijf. Je kent het systeem vast wel, je eigen stekker stop je in de adapter, die vervolgens de juiste uitgang heeft om in het stopcontact te passen.

Wat ik eigenlijk zelf echter nog een betere oplossing vind is als het hotel er voor gekozen heeft om een meervoudig stopcontact te plaatsen op de hotelkamers. Dit wil zeggen dat er meerdere contactpunten zijn, voor diverse internationale stekkers. Handig natuurlijk voor internationale gasten, voor iedere bezoeker is er een passend stopcontact en als hotel hoef je niet meer te investeren in losse adapters die waarschijnlijk nog al eens zoek raken omdat een gast hem per ongeluk vergeet terug te geven.


Het is ook wel eens voorgekomen dat ik als ervaren reiziger mijn eigen adapter totaal vergeten was in te pakken terwijl het hotel ter plaatste al hun exemplaren had uitgeleend. Stad en land heb ik toen afgelopen om een adapter te vinden om onder andere mijn telefoon op te laden. Ik raakte lichtelijk in ‘paniek’ bij de gedachten dat ik de volgende ochtend niet meer bereikbaar zou zijn, maar ik vond 30 euro in de plaatselijke winkel eigenlijk te veel voor een apparaatje dat ik thuis ook al in mij lade had liggen. Uiteindelijk had ik geluk dat het hotel besloten had een lading nieuwe adapters aan te schaffen en ik was één van de eersten die deze mocht gebruiken.

Wat overigens ook nog wel eens een optie voor het opladen voor je telefoon kan zijn, is dat je in de badkamer kijkt of daar een ‘Nederlands stopcontact’ zit, waar jouw oplader in past. Hier vind je namelijk regelmatig een connectie voor een scheerapparaat waarin de Nederlandse stekker past. 


Het gevaar is echter dat het voltage anders is dan onze ‘220’. Je denkt dan dat je de volgende ochtend een volledig opgeladen telefoon of ander item aan zult treffen, maar dan blijkt dat deze slechts voor een klein percentage is opgeladen aangezien het laden vele malen langzamer gaat doordat het de voltage slecht 110 volt is.  

Wat ik bij een goed hotel belangrijk vind is dat er sowieso voldoende stopcontacten aanwezig zijn. Als je met twee volwassenen reist dan heb je al snel 4 contactpunten nodig, voor de twee mobiele telefoons, twee laptops en daarbij komt nog vaak een elektrische tandenborstels en eventueel een scheerapparaten. Daarnaast is een stopcontact bij het nachtkastje ook altijd erg handig, want dan heb je ’s nachts tijdens het laden toch je telefoon naast je om bijvoorbeeld op te kijken hoe laat het is, maar ook om het alarm aan te zetten om wakker te worden.  


Op je knieën op de grond liggen, met je hoofd onder het bed om de stekker van je bedlampje te verwisselen voor de stekker van je telefoon is eigenlijk geen optie en is ook niet echt comfortabel.

Het is in hoe dan ook raadzaam om voordat je op reis gaat je even te verdiepen in de stekkers en stopcontacten van je bestemming en als je daarachter bent toch eventueel een adapter in je koffer mee te nemen.

 

Judith de Groot, HospitalityScanner
info@HospitalityScanner.com

Klik op de afbeeldingen in het verhaal om ze te vergroten.