Het Mysterie van De Muur

In mijn Travel Tales van deze week schrijf ik onder meer over dat de Berlijnse Muur. Dit opvallende bouwwerk, dat meer dan 55 jaar geleden in opdracht van Walter Ulbricht, voormalig leider van de DDR en Nikita Chroesjtsjov, de leider van de Sovjet Unie gebouwd werd rondom West-Berlijn, blijft voor mij altijd een mysterie. Men zei in de DDR dat het een beschermingswal was tegen het (westerse) fascisme. Volgens westerse historici was de werkelijke reden om een halt toe te roepen aan de toenemende (economische) vlucht van inwoners van de DDR. Maar de echt reden voor de  aanleg van de Muur blijft voor mij een mysterie. Dat geldt trouwens ook voor de Val van de Muur.

In de nacht van zaterdag 12 en zondag 13 august 1961 werd gestart met de bouw van dit bizarre bouwwerk. De fysieke muur was iets meer dan 45 kilometer lang en dominant in het Berlijnse straatbeeld aanwezig.

In oktober 1984 stond ik als jongen van 17 voor het eerst vol verwondering naar dit opzichtige stuk bouwkunst te kijken en was verbaasd dat men in staat was zo iets ingrijpends te bouwen. Even verbaasd was ik vijf jaar later in 1989, toen ik op televisie zag dat de muur ‘gevallen’ was. Hoe was het mogelijk dat een zwaar bewaakte grens, die vreemd genoeg na 28 jaar zo vertrouwd was geworden in het straatbeeld van Berlijn, er opeens niet meer was. Ik heb trouwens een aardig filmpje gemaakt over ‘het Mysterie van de Muur’ dat je hieronder kunt bekijken.

 

Marcel Verhoeven, Mysteriekenner           

verhoeven@mysteriekenner.nl