Het Mysterie van de kroeg van Hitler

Deze week wandelde ik door Berlijn en kwam op de Wittenbergplatz terecht. Dit plein ligt niet ver van de Kurfürstendamm in het westelijk deel van de stad. En op eens herinnerde ik me dat hier op dit plein de halfbroer van de Nazi-dictator Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog een café heeft gehad. Deze oudere halfbroer heette Alois Hitler jr. en hij heeft een heel ander leven geleid dan de vermaarde führer. Zo emigreerde Alois bijvoorbeeld naar Ierland waar hij met zijn Ierse vrouw een tijdje woonde. Zelfs Liverpool en Londen waren een poos zijn woonplaats om uiteindelijk in Berlijn terecht te komen. Toch wel een mysterie wie die Alois Hitler was en daarom heb ik er ooit een aardig filmpje over gemaakt (zie hieronder)


N.B. per abuis noem ik in de film Alois Hitler per ongeluk de jongere (halfbroer) van Adolf Hitler, terwijl Alois juist de oudere (half)broer van Adolf was.

 

Marcel Verhoeven, Mysteriekenner           

verhoeven@mysteriekenner.nl