Musea, musea, overal!

In de loop van de ochtend maak ik ook in Berlijn bijna elke dag een wandeling met mijn dochters en net als in Amsterdam en de andere Europese steden waar ik vertoef heb ik tijdens mijn dagelijkse wandeling ook hier in Berlijn meestal als doel om bij een museum uit te komen, dat ik dan natuurlijk ga bezoeken.

Zo was ik afgelopen dagen met mijn meiden onder ander al in het Neues Museum op het Museum Insel, in het Deutsches Historisches Museum gelegen aan Unter den Linden, in de Gemäldegalerie op het Kulturforum en in de Berlinische Galerie in de wijk Kreuzberg.

Bij het laatst genoemde museum wil ik even wat uitgebreider stil staan, want de Berlinische Galerie is een zeer interessant museum dat door veel Berlijngangers over het hoofd wordt gezien. Dit museum heet officieel Landesmuseum für Moderne Kunst, Fotografie und Architektur en is gevestigd in een geheel verbouwde bedrijfshal die stamt uit de jaren ’60, maar die in 2004 geheel voor deze nieuwe museumfunctie is aangepast.


Vooral de trappen in de centrale museumhal zijn zeer kunstzinnig en verhogen de museale ambiance. Op de eerste verdieping kun je in allerlei zalen, aan de hand van de vaste collectie, de Berlijnse kunstgeschiedenis zien vanaf 1880 tot 1980. Het begint met een traditioneel academisch geschilderd groot doek waarbij we Keizer Wilhelm II het standbeeld van Wagner zien onthullen. Echt zeer vermakelijk om de gezichtsuitdrukkingen van de hoogwaardigheidbekleders in al hun poses op dit schilderij te bestuderen. Vervolgens hangen de werken in chronologie per zaal, waarbij je bijvoorbeeld een zelfportret van de Berlijnse kunstenaar Max Liebermann (1847-1935), die jarenlang professor aan de Berlijnse Akademie der Künste was, aantreft.

Daarna zijn er werken van de Klassieke Modernisten te zien zoals bijvoorbeeld Oskar Kokoschka, Lovis Corinth, George Grosz en Otto Dix. Het aanschouwen van deze schilderijen is voor een kunstliefhebber zoals ik echt een feest!


"De bezoeker mag de kunst aanraken"

Na mijn genoemde wandeltocht langs de Kunstgeschiedenis van de afgelopen 130 jaar, besloot ik om naar de begane grond van de Berlinische Galerie te gaan want daar worden wisselende exposities getoond.

Dit maal begon de tentoonstelling eigenlijk al met een heel bijzonder huis dat qua lengte en hoogte wel ‘normaal’ was, maar dat zo buitengewoon smal was dat je slechts met je buik ingehouden door de verschillende ‘vertrekken’ kon lopen. Een bezoek aan dit huis werkte heel vervreemdend en er werd ook ditmaal actie verwacht van de bezoeker door middel van het betreden van dit grote kunstwerk. 

Nog meer actie werd verlangt bij de tijdelijke tentoonstelling van de Oostenrijkse kunstenaar Erwin Wurm, die vaak deelname van de bezoekers aan zijn kunstobjecten verlangt. In eerste instantie was ik wat schuchter om de kunstwerken van Wurm aan te raken en/of te betreden, maar toen ik andere bezoekers het ook zag doen en ik zelfs aangemoedigd werd door de suppoosten stak ik onder meer mijn hoofd door een geboord gat in een oude ijskast, waarbij mijn hand door een ander opening gestoken moest worden. 


Voilá het kunstwerk was af met mij erbij! Ik liet het ‘hondenhokje’ met twee ingangen maar aan mijn dochters over om hun hoofd in te steken. Een stapel boeken moest ergens anders nog tussen mijn benen worden geklemd, één been moest door een gat in de bank en een fles met wc-eend moest op mijn hoofd worden gezet en voortdurend waren de kunstwerken pas compleet als je als bezoeker een handeling had verricht. Je begrijpt dat niet alleen ik me kostelijk vermaakt, maar ook mijn kinderen heel veel schik hadden. We waren bijna teleurgesteld toen we bij een zaal kwamen met werken van deze zelfde kunstenaar waar met grote letters bij stond dat we ze niet aan mochten raken. Maar hier was dan ook een koelkast die van boter was gemaakt opgesteld en het is inderdaad niet verstandig als iedereen met zijn handen eraan gaat zitten.

Kortom, zoals je kunt lezen is Berlijn echt een museumstad en dus eveneens een Kunststad bij uitstek! Mocht je een uitgebreide inleiding willen hebben op een groot aantal verrassende musea die de Duitse hoofdstad rijk is, kom dan naar mijn presentatie op 21 augustus 2016 (meld je hier aan).


Marcel  Verhoeven, Europakenner

verhoeven@kunststad.nl

Klik op de afbeeldingen in het verhaal

om ze te vergroten.