Het Mysterie van het Noorderlicht

Sinds zaterdag verblijf ik in Helsinki en geniet ik hier van de hele lange dagen (en zeer korte nachten) die jet hier momenteel hebt. Men vierde hier in Finland afgelopen weekend de zonnewende en de midzomer door aan de rand van de talloze meren grote vuren aan te steken. Een bijzonder fenomeen mag ik zeggen, maar vooral het feit dat het zo lang licht blijft en eigenlijk (bijna) niet donker wordt ’s nachts in Helsinki fascineert mij enorm. Ik heb afgelopen dagen nog tot na middernacht uit het raam zitten kijken en hoopte ook iets te kunnen zien van het zogenaamde Noorderlicht. Dit geheimzinnige licht dat met name in Scandinavië aan de hemel kan worden gezien blijkt met name ’s winters, als de nachten juist lang zijn, hier aan de hemel waarneembaar te zijn. 

Het fenomeen van het Noorderlicht, dat ook wel Aurora Borealis wordt genoemd, bestaat uit mysterieuze lichtverschijnselen, waarvan de oorsprong eigenlijk niet goed verklaarbaar is.


Dit poollicht is een bijzonder natuurkundig verschijnsel en men had hier tot begin jaren 50 van de twintigste eeuw eigenlijk nog steeds geen bevredigende uitleg voor.
De heersende wetenschap gaat er tegenwoordig van uit dat het geladen deeltjes van de zon zijn die door het aardmagnetisch veld de atmosfeer binnendringen bij de Noord- en Zuidpool. En de geladen zonnedeeltjes zouden er voor kunnen zorgen dat er een fenomeen van unieke stralenbundels van licht te zien is die het beste is te beschrijven als omhoog reizende vlammen of lichtgordijnen.

De Britse astronoom Edmond Halley (1656 – 1742) had echter een andere theorie met betrekking tot de Aurora Borealis en die had alles te maken met zijn ideeën over de holle aarde waar ik enige tijd geleden al eerder over schreef (klik hier voor dat verhaal). Halley verklaarde dat door afwijkingen van de kompas rond de poolcirkel, er sprake moest zijn van een bijzonder fenomeen aan de binnenkant van een volgens hem holle aarde. Volgens Halley  zorgde het ontsnappen van gas uit deze holle aarde voor de zogenaamde Aurora Borealis oftewel het beroemde Noorderlicht. Dit gas zou ontsnappen uit gaten op de beiden polen, dus er was ook een variant op het zuidelijk halfrond en daar heet het Aurora Australis (Zuiderlicht).
Zou de huidige theorie de beste verklaring voor het Mysterie van Aurora Boralis zijn? Of kan de theorie van Halley eventueel de waarheid zijn?
Helaas heb ik het poollicht zelf nog niet in het echt mogen aanschouwen, maar op afbeeldingen en films, waaronder die vanuit het ruimtestation ISS, ziet het er schitterend uit!

 

 

Marcel Verhoeven, Mysteriekenner           

verhoeven@mysteriekenner.nl

Klik op de afbeeldingen in het verhaal om ze te vergroten.