Het Mysterie van gaten in de aarde

Graag ga ik nog even verder op het mysterieuze poollicht, onder meer bekend als Aurora Borealis (het Noorderlicht) waar ik verleden keer over schreef. Volgens wetenschappers wordt dit veroorzaakt door geladen deeltjes van de zon die aangetrokken worden door het magnetisch veld van de polen. De Britse astronoom Edmond Halley (1656 – 1742) dacht, zoals ik verleden week al vertelde, dat het veroorzaakt werd door het ontsnappen van gas uit een (gedeeltelijk holle) aarde. Dit gas zou uit gaten moeten komen die zich op de Noord- en Zuidpool bevinden. Deze, in principe achterhaalde, hypothese kan natuurlijk altijd nog eens onder de loep worden genomen. Bevinden er zich inderdaad ‘openingen’ en/of gaten op de polen?

Tegenwoordig kun je gewoon thuis achter je computer met google maps gedetailleerd plekken op de aarde bekijken, waaronder je eigen straat, maar bijvoorbeeld ook de Zuidpool. En er zijn enthousiaste gebruikers van dit google programma die voor ons onderzoek gedaan hebben en inderdaad verschillende interessante gaten hebben gevonden.


Één gat is ongeveer 30 meter bij 90 meter en kun je hier bekijken op google maps. En zoom vooral even in en uit om te kijken waar het gat zich bevindt. De gevonden opening heeft een aardige afmeting, maar of het genoeg is om daar het gas uit te laten ontsnappen dat verantwoordelijk is voor Aurora Australis (Zuiderlicht) is natuurlijk nog maar de vraag.

Af en toe vertrekken er expedities naar de Zuidpool, zoals bijvoorbeeld in 2013 nog het geval was (lees hier een krantenartikel daarover). Kunnen deze mensen niet even langs één van deze gaten lopen en wat proeven doen? Even een steentje in het gat gooien en tellen hoe lang het duurt voor dat je hoort dat het de bodem raakt? Klinkt toch niet zo ingewikkeld?
Tot op dit moment blijven deze gaten echter een mysterie.

 

Marcel Verhoeven, Mysteriekenner           

verhoeven@mysteriekenner.nl

Klik op de afbeeldingen in het verhaal om ze te vergroten.