'Soapie'

Zoals vele van jullie weten leid ik een erg reislustig leven en dit heeft er onder meer voor gezorgd dat ik een enorme brok reiservaring heb. Door mijn vele reizen heb ik inmiddels een bepaalde kijk gekregen op hoe je zo comfortabel mogelijk op reis kunt gaan. Graag vertel ik op drie september ‘live’ hierover tijdens mijn presentatie over ‘De Kunst van het Reizen’.

Zowel gedurende deze presentatie als in mijn wekelijkse Travel Tale geef ik je graag allerlei tips en adviezen over hoe je prettig en zoveel mogelijk zorgeloos op reis kunt gaan.

De meeste mensen gaan op reis als een onderdeel van hun vakantie en vinden het dan fijn om op een andere plek geheel tot rust te komen. Daarnaast vinden vele vakantiegangers het ook leuk nieuwe spannende dingen te ontdekken buiten hun vertrouwde eigen woonplaats, maar luxe en comfort blijven dan toch een belangrijk onderdeel van de vakantie. Dat klinkt allemaal heerlijk.


Maar zeg nu zelf, de weg naar die bestemming toe, of het nou per vliegtuig is, of per trein of per auto, kan vaak behoorlijk stressvol zijn. Volgens mij kun je echter veel persoonlijke rust en comfort creëren tijdens het reizen en daar vertel ik graag zogezegd begin september meer over.

Ook komen natuurlijk bij mijn presentaties allerlei reisanekdotes aan de orde, want zoals het spreekwoord zegt; “wie verre reizen maakt kent veel verhalen”.  

Op dit moment ben ik mijn presentatie al druk aan het voorbereiden en terwijl ik momenteel in de Duitse stad Hannover ben, neem ik mijn eigen toilettas die altijd in mijn koffer zit nog eens onder de loep. Wat neem ik zoal mee aan toiletartikelen en wat heb ik uiteindelijk hiervan daadwerkelijk nodig? Ik heb in een eerdere Travel Tale al eens eerder over het onderwerp van de ‘noodzakelijke bagage’ geschreven (zie hier) en toen beschreef ik al dat bij nadere bestudering van je bagage je waarschijnlijk een groot deel daarvan thuis had kunnen laten.


In dat kader heb ik ook de hoeveelheid spulletjes in mijn toilettas al aardig gereduceerd en heb, nadat ik me bewust was van de overbodigheid van vele zaken, besloten om voortaan met een bescheiden gevulde toilettas te reizen. Het beperkte aantal spullen in mijn toilettas is mede mogelijk aangezien de vier- en vijfsterrenhotels die ik bezoek je in de hotelkamer altijd ruim voorzien van allerlei flesjes shampoo, flacons met badschuim, zakjes badzout, talrijke zeepjes, lotionnetjes en dergelijke. Kortom, al deze zaken hoef ik dus niet van huis mee te nemen want dat zou ‘water naar de zee dragen’ zijn.

Zoals je begrijpt verschilt het assortiment van toiletartikelen per kwaliteitshotel enorm en ik ben altijd weer altijd erg nieuwsgierig met wat voor aanbod mijn hotel nu weer indruk om me probeert te maken. Geregeld gebeurt het mij dat hotels samen werken met vooraanstaande cosmeticahuizen als Dove en Rituals en je dus echt merkartikelen in je hotelbadkamer aantreft. 


Tja, het kan soms zijn dat je even een paar dagen afstand moet doen van je favoriete merk shampoo dat je thuis gebruikt, maar de kwaliteit van de zeepproducten is er niet minder om en bevatten dezelfde ingrediënten als elke andere shampoo en hebben dezelfde werking. Dus waarom zou je shampoo, badschuim of lotion van thuis meenemen?

Het voordeel van je eigen, meestal grote, shampoofles thuislaten is natuurlijk dat het aan gewicht en dus aan gesjouw van bagage scheelt. 

Mocht je trouwens op een korte vakantie (zoals bijvoorbeeld tijdens de stedenreizen van KUNSTSTAD) alleen met een kleine koffer als handbagage reizen dan is het sowieso handig om zo min mogelijk vloeistof mee te nemen.

Daar komt nog een ander interessant voordeel bij als je geen shampoo en/of andere flessen met vloeibare zeep en dergelijke meeneemt en dat is het feit dat ze ook niet spontaan tijdens het transport in je koffer kunnen open gaan, wat veel ergernis en irritatie voorkomt. 


"Tja, het kan soms zijn dat je even een paar dagen afstand moet doen van je favoriete merk shampoo "Het is mij verschillende malen overkomen, toen ik nog wel allerlei flessen met shampoo en vloeibare zaken meenam, dat ik bij aankomst op de plaats van mijn bestemming mijn koffer opende en ik een indringende geparfumeerde geur vanuit mijn hele koffer rook. Oh jee, het was weer eens zover! En ik dacht nog wel dat ik echt dat de shampoofles goed had dicht gedraaid toen ik hem in de koffer deed, maar hij bleek tijdens het vervoeren toch open gesprongen te zijn. 

Dit gebeurde me niet alleen met de shampoo, maar ook met allerlei andere flacons, van bodylotion, gezichtscrème tot doucheschuim. 

Zonde van de verspilling en daarnaast kon ik tevens de halve inhoud van mijn koffer op mijn reisbestemming uitwassen. Dit overkomt me gelukkig niet meer, want ik heb zoals je kunt lezen dus besloten om de meeste van dit soort artikelen voortaan thuis te laten.

Sommige goede hotels bieden zelfs, naast de standaard amenities, in de badkamer nog extra artikelen aan, die ik trouwens zelf nog wel gewoon meeneem, en dan heb ik het over een kam, een tandenborstel met tandpasta, een scheermesje met scheerschuim en meer. Als deze spullen er niet liggen dan staat er bij de meeste vier- en vijfsterrenhotels een klein bordje in de badkamer met de mededeling dat men dit soort zaken kosteloos bij de receptie kan krijgen. 


Maar toch neem ik mijn (elektrische) tandenborstel gewoon graag zelf mee, maar in geval van nood weet ik dat ik dat zulke zaken altijd voorradig zijn.

Zoals je kunt lezen zijn er naar mijn mening een aantal interessante voordelen verbonden aan het niet zelf meenemen van allerlei (grote) flessen met toiletartikelen en waarbij met name de geriefelijkheid van het reizen toeneemt. En voor mij is vooral gemak en zorgeloosheid een belangrijk onderdeel om van een reis te genieten.

 

Judith de Groot, HospitalityScanner
info@HospitalityScanner.com

 

Wil je meer weten over dit onderwerp en een interessant en vermakelijk verhaal horen met onder meer de ‘do’s & dont’s’ tijdens het reizen? Kom dan op zaterdag 3 september 2016 naar het arrangement ‘De Kunst van het Reizen’.

Klik op de afbeeldingen in het verhaal om ze te vergroten.