Het Mysterie van Moresnet

Verleden week schreef ik over de historische grens van Nederland met het Koninkrijk Hannover en met Pruisen, dat tegenwoordig gewoon allemaal Duitsland is. Natuurlijk weten we ook dat Nederland nog aan een tweede land grenst en dat is België. Echter tot 1919 grensde Nederland nog aan een andere natie en dit mysterieuze land heette Moresnet. Het neutrale Moresnet was een minilandje dat ongeveer twee keer zo groot was als het huidige Monaco (344 hectare). Het grensde aan Nederland bij Vaals wat toen niet het drie- maar het vierlandenpunt was.

Het plaatsje Kelmis en de nabij gelegen zinkmijn waren eigenlijk de enige noemenswaardige plekken van dit dwergstaatje. De burgemeester van Kelmis was tevens staatshoofd en eerste instantie tijdens de oprichting in 1815 bestuurden Nederland en Duitsland het gebied gezamenlijk, na de onafhankelijkheid van België in 1830 nam dit land de rol van Nederland over.


Mocht je denken dat hierbij het Mysterie van het onbekende land Moresnet opgelost is, dan blijken er nog meer aardige zaken over dit kleine landje verteld te kunnen worden. Zo was er een Duits huisarts genaamd Wilhelm Molly die nog voor dat het neutrale Moresnet in 1919 zou worden opgeheven op het idee kwam om van Moresnet de thuisbasis van het Espreranto te maken. Het land Moresnet zou dan voortaan verder gaan onder de Esperanto naam Amikejo, dat ‘plaats van de vrienden’ betekende.

Tegenwoordig is er nog een dorpje in dit gebied dat de naam Moresnet draagt en doet herinneren aan het voormalige buurland van Nederland. Ik zag trouwens ook dat er kortgeleden een nieuw boek is uitgegeven over Moresnet, dus ons voormalige buurlandje staat weer in de belangstelling. 

Mocht je nog eens een leuk dagje op mysteriereis willen rij dan naar Zuid-Limburg en steek dan de ‘grens’ over naar dit bijzondere gebied.

 

Marcel Verhoeven, Mysteriekenner           

verhoeven@mysteriekenner.nl


Klik op de afbeeldingen in het verhaal om ze te vergroten.