Is het Nederlands of Turks?

Normaal gesproken noem ik in mijn wekelijkse columns geen hotels met naam en toenaam want ik wil de dingen die mij opvallen niet direct verbinden aan een bepaalde locatie. Ik vind het namelijk interessanter om allerlei zaken, die ik tijdens mijn verblijf in verschillende hotels zie, in zijn algemeenheid te beschrijven.

Het afgelopen weekend had ik echter ingecheckt in een Amsterdams kwaliteitshotel waarvan ik wel expliciet de naam wil noemen aangezien dit belangrijk is voor mijn verhaal; het gaat namelijk over het Corendon Vitality Hotel in Amsterdam-West. De eigenaren en initiatiefnemers van dit nieuwe viersterrenhotel zijn de heren Atilay Uslu en Yildiray Karaer, twee Nederlanders van Turkse kommaf.

Het comfortabele viersterrenhotel refereert in zijn interieur zowel aan de dubbele nationaliteit van de eigenaren als ook aan de reisorganisatie Corendon, die tevens allerlei vliegtuigen in bezit hebben en waar de eigenaren hun loopbaan mee zijn begonnen.


Zodra je binnen komt lopen merk je al heel subtiel dat de plek die je betreedt niet slechts op en top Nederlands is. De inrichting is modern en straks, met donkere kleuren, maar in de lobby ligt een enorm groot Turks vloerkleed die the mixture of cultures verraadt. Het is namelijk een traditioneel kleurrijk tapijt waar ze in Turkije in gespecialiseerd zijn en zich kenmerkt door typische oosterse arabeskenmotieven.

Als je echter na het inchecken de lift instapt zie je op de vloer van de lift een foto van de plattegrond van Amsterdam. De afbeelding beslaat het gehele vloeroppervlak en het geeft je weer echt het gevoel dat je op Nederlandse bodem staat. In de hotelbar en het restaurant vind je daarentegen, naast Nederlandse snack als bitterballen, typische Turkse ‘tapas’ op de menukaart en ook het Turkse Efes-bier ontbreekt daar niet. Bij het ontbijt staan schaaltjes met olijven, het kenmerkende ronde turkse brood ligt klaar en bij het ontbijtbuffet staat ook een grote opvallende glanzende ketel met echte Turkse thee.


Het mooie viersterrenhotel beschikt over een grote spa en welness-ruimte met, hoe kan het ook anders, een Turkse hammam als belangrijkste onderdeel van het saunacomplex. 

Iets anders wat heel bijzonder is in dit hotel, zijn de kunstwerken die overal in het hotelgebouw aan de muur hangen want die geven op een hele artistieke manier de synthese tussen Nederland en Turkije aan. Een Turkse kunstenaar is uitgenodigd om iets met het thema ‘Nederland & Turkije’ te doen. Hij heeft in beide landen foto’s gemaakt en heeft deze landen letterlijk en figuurlijk ‘samengevoegd’. Het resultaat is boeiend en buitengewoon fascinerend. Het Paleis op de Dam staat op een helling bij de Bosporus. Een windmolen en Amsterdamse woonboten staan en liggen op de lagergelegen kade bij de Gouden Hoorn in Istanbul. En achter de typische Amsterdamse grachtenpandjes doemt de immense ‘hangbrug’ op die in Istanbul het Europese en Aziatische deel van Turkije met elkaar verbindt.

De hoteleigenaren Atilay Uslu en Yildiray Karaer zijn zogezegd jaren geleden gestart als tour operator met de naam Corendon waarvoor zij eigen vliegtuigen aanschaften. Enorm trots zijn zij er op dat zij inmiddels beschikken een behoorlijke eigen vloot. Om in hun nieuwe hotel hiernaar te verwijzen hebben zij het proces van inchecken in het Vitality Hotel in Amsterdam-West net zo geautomatiseerd als het incheckproces op Schiphol.

 Je kunt als gast dus snel, zonder in de rij te staan je gegevens controleren en een kamersleutel activeren. Je kunt er trouwens ook gewoon voor kiezen om bij de dames van de receptie aan te schuiven en daar de incheckprocedure te ondergaan. 

Tenslotte wil ik nog noemen dat je ook op de hotelkamers dezelfde soort subtiele hints naar het fenomeen luchtvaart vindt. Het schot bij het hoofdeinde van het bed heeft aan beide zijden de uitsnede van een vliegtuigraampje en die opvallende uitsparing doet dienst als nachtkastje.

De grootste verwijzing naar hun eigen luchtvaartmaatschappij is te vinden in de speciale suite van het Vitality Hotel. Helaas was deze tijdens mijn bezoek bezet, want ik had er graag even een kijkje genomen. In deze suite is namelijk een deel van een heuse Boeing 737 geplaatst. Je kunt in het oude toestel plaatsnemen en men heeft er zelfs een simulator in gemonteerd, waarbij je zelf de stuurknuppel in de hand kunt nemen en een poging kunt wagen om de kist veilig aan de grond te zetten.


Ik vond het een interessant gegeven, zowel de combinatie van Nederland & Turkije en daarnaast het thema vliegtuigen in het hotelconcept te verwerken. Ik heb wel eens eerder geschreven over zaken die hotels bijzonder maken (klik hier) en dit hotel hoort zeker in deze categorie thuis.

 

Judith de Groot, HospitalityScanner
info@HospitalityScanner.com

Klik op de afbeeldingen in het verhaal om ze te vergroten.