“Allons enfants de la Patrie”

Gisterochtend arriveerde ik in de Zuid-Franse havenstad Marseille, waar ik echt heel lang geleden voor het laatst was geweest. Ik was eigenlijk een beetje vergeten wat er in deze bijzondere stad allemaal te zien is en daarom deed ik afgelopen tijd wat nader onderzoek hiernaar. Tijdens deze voorbereidingen in Nederland viel me op dat er helaas geen gedetailleerde reisgids van deze stad aan de Middellandse Zee te vinden is; sterker nog ik vond eigenlijk helemaal geen Nederlandse reisgids van de tweede stad van Frankrijk. Frappant! Is Marseille dan niet interessant genoeg? Of maakt onbekend onbemind? En is daarom het schrijven van een reisgids overbodig?

Doordat ik een vroege vlucht had, genoot ik al om tien uur in de ochtend van het magnifieke uitzicht vanaf mijn hotelkamerbalkon over Marseille en zag ik de vele huizen die gegroepeerd waren tegen de heuvelachtige skyline van de stad.


Het gebouw dat mij direct het meest opviel was de Basiliek ‘Notre Dame de la Garde’. Deze grote kerk, die uit het eind van de 19de eeuw stamt, is gebouwd op een 192 meter hoge kalkstenen rots, die zich midden in de stad bevindt. ‘La Bonne Mère’ (‘De Goede Moeder’), zoals de inwoners van Marseille deze opvallende kerk noemen, blijkt echt een toeristische trekpleister en ik ben zeker van plan deze één dezer dagen te bezoeken. De eerste gedachte die mij opkomt bij het zien van deze betrekkelijk ‘jonge’ imposante kerk is de associatie met de beroemde ‘Basilique du Sacré-Cœur’ in Parijs die ook op een vergelijkbare heuvel in de Franse hoofdstad boven de stad uittoornt en uit dezelfde bouwperiode stamt.

Vanuit de verte zie je trouwens op de toren van ‘Notre Dame de la Garde’ het gigantische beeld van Maria dat inclusief sokkel bijna 25 meter hoog is, die kun je dus eigenlijk niet negeren.


Meestal begin ik mijn bezoek aan een stad met de verkenning van de directe omgeving van mijn hotel. Dit keer ving ik zelfs aan met de bezichtiging van mijn schitterende vijfsterrenhotel dat midden in het centrum van Marseille is gelegen. Het monumentale historische gebouw is pas drie jaar geleden getransformeerd tot luxe hotel. Voor die tijd was het een ziekenhuis met de naam Hôtel-Dieu de Marseille. Het oudste gedeelte stamt uit 1593 en het hoofdgebouw werd rond 1800 ontworpen door Jacques Hardouin-Mansart de Sagonne, dit is de neef van de beroemde Franse architect Jules Hardouin-Mansart (die het meest bekend is als architect van de Dôme des Invalides in Parijs).

Vanuit het hotel geniet je niet alleen van de adembenemende vergezichten, maar het is ook heerlijk om door de prachtige statige trappenhuizen te wandelen waarbij je je waant in een Frans Chateau. 


Extra leuk was mijn kennismaking trouwens met de Nederlandse directrice van dit hotel die ons allerlei tips gaf over wat er in de omgeving te zien is en van deze informatie zal ik dankbaar gebruik maken.

Het eerste wat mij trouwens opviel toen ik de oprijlaan van mijn hotel opreed was een levensgrote sculptuur van de beroemde Franse kunstenaar en graficus Honoré Daumier (1808-1879), die hier niet ver vandaan geboren is.

Om te acclimatiseren (na wat druilerige regenachtige weken in Nederland, was het toch wel even omschakelen naar het heerlijke zonnig zomerweer met meer dan 30 graden hier in Marseille) bleef ik toch nog een tijdje op mijn fraaie balkonterras zitten. Ondanks ik zogezegd geen papieren reisgids in Nederland kon vinden is het tegenwoordig natuurlijk goed mogelijk om allerlei informatie via internet te vinden en zo ook over Marseille.


Hoe mooi is het om je, met de historische stad op de achtergrond, in deze plaats digitaal te verdiepen.

Terwijl mijn lijstje met bezienswaardigheden die ik hier in Marseille bewonderen wil langer en langer werd, kwam er steeds een bekend Frans liedje in mijn hoofd; de Marseillaise! Ik ken eigenlijk alleen de eerste regel van dit Franse volkslied; “Allons enfants de la Patrie” en daarom besloot ik om op internet de gehele tekst eens te lezen en te zien wat dit lied met Marseille van doen heeft. De naam Marseillaise dankt het lied aan het feit dat de troepen uit Marseille tijdens de Franse Revolutie het lied zongen bij hun intocht in Parijs. Toch een aardige wetenswaardigheid dat de link met de hoofdstad van Frankrijk met haar tweede stad in de Franse republiek bevestigt.

Inmiddels sta ik te popelen om Marseille verder te gaan ontdekken en volgend week lees je in mijn Travel Tales hier meer over.

 

Marcel  Verhoeven, Europakenner

verhoeven@kunststad.nl

 

Klik op de afbeeldingen in het verhaal om ze te vergroten.