Tips voor een comfortabele reis

Afgelopen zaterdag gaf ik in het Amsterdamse Hilton Hotel de allereerste lezing van mijn leven en ik mag je zeggen dat ik dat behoorlijk spannend vond. Voor een geïnteresseerd publiek vertelde ik over ‘De Kunst van het Reizen’ want zoals de meeste van jullie weten ben ik al vanaf mijn jongste jaren een gepassioneerd reiziger en heb ik dat inmiddels een beetje tot een kunst verheven.
Comfort en luxe zijn voor mij belangrijke begrippen tijdens mijn reizen. Maar hoe reis je nu op de meest gemakkelijke en ontspannen manier? Allerlei vervoermiddelen staan er tot beschikking en een aantal liet ik de revue passeren tijdens mijn presentatie. De auto was vooral in mijn jonge jaren een favoriet vervoermiddel omdat ik in die tijd vond dat ik op die manier ‘altijd mijn huisje’ bij mij had en dat vond ik toen erg prettig. Ook het gevoel van vrijheid vond ik heerlijk. 


Echter de lange afstanden die ik soms over snelwegen moest afleggen om de bestemmingen te bereiken begonnen me op een gegeven moment tegen te staan. Aangevuld met het steeds drukker wordende verkeer en de vele files deed mij besluiten om naar een ander comfortabel vervoermiddel op zoek te gaan. De trein heb ik een paar keer uitgeprobeerd en bevalt me eigenlijk alleen op middellange afstanden. Hier bedoel ik mee dat drie uur in de trein ruim voldoende is. Dus een treinreisje van Málaga naar Sevilla dat twee uur en kwartier duurt is een prima optie. Of van Rome naar Bologna in tweeënhalf uur is ook geen enkel probleem. Echter een treinreis van Amsterdam naar Berlijn die meer dan zes uur duurt vind ik te lang en daarom ook niet meer comfortabel. Treinen in Nederland is voor mij trouwens helemaal not-done, maar daar kom ik een andere keer nog wel eens op terug. En een voorwaarde voor een treinreis in het buitenland is wel dat ik zitplaatsen kan reserveren, zodat we weten dat we met zijn vieren bij elkaar op een prettige plek zitten.


Het vervoermiddel dat overblijft voor echt lange afstanden is dan bijna vanzelfsprekend het vliegtuig. Ontegenzeggelijk brengt het vliegtuig je vliegensvlug van de ene plaats naar de andere, daar kan geen ander voertuig tegen op. Deze snelheid om van A naar B te komen waardeer ik enorm, echter een heleboel zaken die bij een vliegreis komen kijken staan mij behoorlijk tegen. Met name de verschillende wachtrijen waar je in kan belanden op de luchthaven irriteren. Als ervaren vliegreizigster heb ik inmiddels allerlei methoden gevonden om deze rijen te vermijden. Allereerst check ik thuis (of vanaf mijn hotel) digitaal in. Dat betekent dat ik hiervoor nooit in de rij op de luchthaven bij een incheck-apparaat of incheckbalie hoef te staan. Vervolgens heb ik sinds enkele jaren alleen maar handbagage bij me en dat betekent dat ik ook nooit (ruim)bagage hoef in te checken en dat scheelt ook weer een wachtrij. Even voor de goede orde onze handbagage bestaat uit twee koffertjes met best wel veel opbergruimte (volume) en twee kinderwagentjes die mee de cabine in gaan.


Om vervolgens ook de wachtrij te vermijden bij de gate en bij het vliegtuig nemen we de laatste jaren, mits we met prijsvechters vliegen, bijna altijd een upgrade dat vaak slechts € 10,- tot € 15,- per persoon kost en dat ons allerlei privileges geeft. Zogezegd mogen we als eerste aan boord, dit wordt trouwens door één maatschappij heel toepasselijk ‘speedy boarding’ genoemd. Deze upgrade geeft ons ook de mogelijkheid om stoelen op de eerste (of tweede) rij aan boord van het vliegtuig te boeken en dit heeft weer als voordeel dat je bij aankomst er zo weer uit bent. Uit ervaring van jaren geleden weet ik dat als ik achterin zat ik soms wel 20 minuten later uit het toestel was als de passagier voorin het vliegtuig en dat is nu verleden tijd voor mij. Omdat ik zogezegd alleen handbagage heb, dat mij voordeel gaf bij aanvang van mijn vliegreis, is het voordeel na de vlucht dat wij met het gezin dus ook niet meer bij de bagageband hoeven te wachten en we direct de luchthaven af wandelen. 


Wat we sinds kort ook doen is vooraf in Nederland al een taxi bestellen voor de plaats van bestemming. Dit kost meestal hetzelfde als het normale taxitarief dat daar gehanteerd wordt, echter het voordeel is dat je wederom niet in de rij voor een taxi hoeft te staan en je onder meer extra wensen vooraf kenbaar kan maken. Leuk is het ook om verwelkomt te worden in de aankomsthal door de desbetreffende taxichauffeur met jouw naambordje in zijn hand.
Dit zijn slechts enkele van de tips die ik als ervaren reiziger voor mijzelf heb verzameld. Maar zoals je merkt maak ik je op verschillende manieren graag deelgenoot van mijn ervaringen en kom ik hier zeker nog wel eens op terug.

 

Judith de Groot, HospitalityScanner
info@HospitalityScanner.com


Klik op de afbeeldingen in het verhaal om ze te vergroten.