Belangrijke Heiligen en andere beroemde personen

Op het moment dat ik dit schrijf kijk ik vanuit mijn Florentijnse bordesbalkon over het Piazza Ognissanti waar de gelijknamige Chiesa di Ognissanti aan is gelegen. De kerk is onder andere bekend vanwege twee beroemde fresco’s, namelijk die van de Heilige Jeronimus van de schilder Domenico Ghirlandaio (1449-1494) en met de Heilige Augustinus van Sandro Botticelli (1445-1510). Wat heel interessant is dat de laatst genoemde schilder, die ook bekend is van het beroemde werk ‘De Geboorte van Venus’ dat zich in het nabijgelegen Uffizi Museum bevindt, in deze kerk zijn laatste rustplaats heeft gekregen. Niet alleen het graf van Botticelli is hier te bewonderen, maar ook dat van Amerigo Vespucci (1454 -1512). Wist je dat de voornaam van deze Florentijnse ontdekkingsreiziger uiteindelijk aan het enorme werelddeel gegeven is?

Ik vind het heel bijzonder om in een week tijd zo veel plekken te hebben bezocht waar beroemde mensen werkzaam zijn geweest en/of begraven liggen.


Afgelopen vrijdag stond ik namelijk nog bij het graf van Dante Alighieri (1625-1321), dat zich in Ravenna bevindt. Hij overleed in deze plaats nadat hij tijdens zijn leven door zijn geboortestad Florence was verbannen. In Florence heb ik trouwens vandaag zijn woonhuis bezocht en ook de plek bewonderd waar Dante zijn geliefde Beatrice tegen het lijf liep.

Ik kan mijn lijst met beroemde plekken en personen uitbreiden, want ik stond zaterdag jongstleden bij het graf van Antonius van Padua (1195-1231). De heilige die onlosmakelijk verbonden is met Padua wordt onder meer geëerd met een enorme grafkerk. In deze stad bevindt zich trouwens ook de beroemde Scrovegni-Kapel die meesterlijk gedecoreerd is met talloze fresco’s van Giotto (1266-1337), een bezienswaardigheid die voor elke kunstliefhebber een echte must is.

Vervolgens liep ik zondag met de deelnemers van de reis van KUNSTSTAD langs het graf van de Heilige Dominicus (1170-1221) die in Bologna zijn laatste rustplaats heeft gevonden. 


Dominicus is de oprichter van de kloosterorde der Dominanen en dus een belangrijke persoon binnen de Rooms-Katholieke kerk. Niet alleen uit religieuze overwegingen is het de moeite waard om naar de relieken van Dominicus in Bologna te gaan, maar zijn praalgraf, dat gemaakt is door Nicola Pisano (1220-1278), wordt gezien als een hoogtepunt van de hooggotiek en staat in vele kunstgeschiedenisboeken vermeld.

Mijn ontdekkingstocht door Europa gaat eigenlijk nooit vervelen en bijna elke dag loop ik wel tegen één of meer buitengewoon interessante zaken aan die verbonden zijn met beroemde personen uit de (kunst)geschiedenis. Voortdurend krijg ik dan weer inspiratie om verder onderzoek te doen naar deze historische figuren en hierdoor kom ik weer op nieuwe ideeën om weer nieuwe dingen te gaan bezoeken. 


Ik kan me goed voorstellen dat de bestsellerschrijver Dan Brown door zijn reizen op het idee werd gebracht om zijn avonturenboeken te laten plaatsvinden in Italië. Zijn laatste boek ‘Inferno’ is trouwens verfilmd en gaat half oktober in première. Deze film, net als het boek, speelt zich af in Florence, Venetië en Istanbul, steden waar ik in mijn leven vele malen ben geweest. Als voorbereiding op mijn presentatie die ik op 30 oktober geef zal ik morgen weer eens wat plekken die in Brown’s boek ter sprake komen bezoeken. Kom je trouwens naar dit arrangement over ‘Inferno’ in het Hilton Hotel in Amsterdam?

 

Marcel  Verhoeven, Europakenner

verhoeven@kunststad.nl

Klik op de afbeeldingen in het verhaal om ze te vergroten.