Wandelen door de ‘Corridoio Vasariano’

Deze dagen ben ik bezig om mijn presentatie over het boek ‘Inferno’ van auteur Dan Brown voor te bereiden. In het kader van de première van de verfilming van deze bestseller geef ik hier eind van deze maand een uitgebreide lezing over (klik hier voor meer informatie). In dit kader liep ik tweeënhalve week geleden nog langs wat belangrijke bezienswaardigheden in Florence, waar een deel van dit boek zich afspeelt. Toen ik recentelijk weer bij het Palazzo Vecchio op het Piazza della Signoria stond moest ik terugdenken aan de uitbundige lancering tweeënhalfjaar geleden van dit laatste boek van Dan Brown. Er was toen een feestelijke bijeenkomst voor journalisten en genodigden georganiseerd in de schitterende Salone dei Cinquecento, dat de belangrijkste zaal is van het oude Florentijnse stadhuis. 

Ik behoorde tot de gelukkigen die daar bij mochten zijn. 


Het was bijzonder om Dan Brown daar in levende lijve te ontmoeten en de ambiance was meer dan toepasselijk, want de hoofdpersoon uit het boek ‘Inferno’, genaamd Robert Langdon, komt ook op een gegeven moment in het Palazzo Vecchio terecht en daarom voelde het even of fictie en werkelijkheid met elkaar werden verweven.
De middag voorafgaande aan dit galafeest kregen alle gasten een uitgebreide rondleiding door Palazzo Vecchio en kwamen wij in verschillende ruimtes waar ‘Inferno’ zich afspeelt, waaronder in de Stanza delle Mappe. Dit is een ruimte met historische landkaarten en oude globes, waar vandaan de hoofdpersoon Robert Langdon via een geheime deur in de voormalige privévertrekken van de familie De’ Medici komt. Vanuit één van deze ruimtes kun je via een klein raampje, net zoals in het boek, in de immense zaal van de Salone dei Cinquecento kijken. Ook de ruimte waar het originele dodenmasker van Dante Alighieri zich bevindt, die een belangrijke rol in Brown’s roman speelt, werd niet overgeslagen.


Aansluitend werden we rondgeleid door het Uffizi Museum met zijn schitterende collectie waar ik al talrijke malen in mijn leven langs gelopen had, maar dit keer stond mijn bezoek aan dit beroemde museum geheel in teken van Dan Browns’ boek.
Ik hoopte eigenlijk dat we onze tocht, net als in het boek, zouden voortzetten door de befaamde Corridoio Vasariano. Dit is de overdekte en afgeschermde passage die het Palazzo Vecchio met het Palazzo Pitti verbindt. Deze gang werd gebouwd in 1565 onder leiding van Giorgio Vasari in opdracht van Cosimo I de’ Medici en is bijna 1 kilometer lang. Het traject van deze corridor loopt niet alleen door Palazzo Vecchio en het Palazzo deglo Uffizi (zoals het museumgebouw officieel heet) maar voert onder meer honderden meters langs de rivier de Arno, voert verder over de Ponte Vecchio, waarbij hij de Arno passeert, om dwars over een woonwijk te gaan en langs de Boboli-tuinen in het Palazzo Pitti te eindigen. 


Helaas was het toen voor ons niet mogelijk om deze route te lopen, want dat is maar af en toe op aanvraag toegestaan. Maar de gedachten aan deze opmerkelijke Corridoio Vasariano, die je trouwens vanaf bepaalde plekken in Florence hoog in het straatbeeld kunt zien liggen, heeft me doen besluiten om volgend jaar eind maart met een groep geïnteresseerden door deze hele lange geheimzinnige gang van het begin (Palazzo Vecchio) tot het einde (Palazzo Pitti) te gaan lopen. De aanvraag heb ik al gedaan hiervoor en ik verheug me er enorm op! Als je trouwens ook zin hebt om dit unieke bezoek eens mee te maken meld je dan aan voor deze Florencereis (klik hier).

 

Marcel  Verhoeven, Europakenner

verhoeven@kunststad.nl

Klik op de afbeeldingen in het verhaal om ze te vergroten.