Als je schoenen er maar goed uitzien

De luxe hotels die wij tijdens onze vele reizen aandoen hebben vaak een prachtige ambiance en uitstraling. Dit lokt vaak bijna vanzelfsprekend uit om er zelf verzorgd uit te zien. We hebben in onze koffertjes naast de ‘gewone’ dagelijkse kleding dan ook altijd iets sjieks bij ons. Ik heb één of meer elegante jurk(en) in mijn bagage en Marcel een mooie broek met bijpassend colbert jasje. Prettig is het dan wel dat er op de hotelkamer een strijkplank met strijkijzer aanwezig is om deze kledingstukken kreukelvrij en weer helemaal tip top te krijgen.
Natuurlijk hebben we dan ook bijpassende schoenen mee; ik een paar pumps en Marcel zijn paarse Van Bommels. Meestal gaan ze gepoetst mee in de koffer maar het wil nog wel eens gebeuren dat we er tijdens onze reis een wandelingetje mee maken en dat ze op een gegeven moment wel weer aan een goede poetsbeurt toe zijn. Ik herinner me van oude foto’s en films dat je vroeger in
hotels ‘s avonds je schoenen op de gang kon zetten en dat ze ’s ochtends dan glanzend weer voor je hotelkamerdeur stonden. 


Dat fenomeen had ik eigenlijk tot voor kort nog nooit in een hotel waar ik verbleef meegemaakt maar wat wil het toeval, in het Westin Excelsior Hotel waar ik laatst over schreef (klik hier) bleek zo’n service nog steeds te bestaan. Ik had kritiek op hun gedateerdheid en oubolligheid, echter dit resulteerde er dus wel in dat een oud gebruik er ook nog steeds was.
Tegenwoordig ligt er trouwens in de meeste kwaliteitshotels, als alternatief voor de schoenpoetsservice, op de hotelkamer een klein doosje met daarin een sponsje verpakt. Het ‘vettige sponsje’ met shoe shine maakt in een handomdraai je schoenen weer glanzend en het lijkt zelfs, al is het maar zeer tijdelijk, alsof ze zeer fraai gepoetst zijn. Het nadeel is natuurlijk dat het sponsje slechts een vleugje neutrale crème heeft en Marcel dus ook altijd nog zijn paarse schoensmeer mee moet nemen om vale plekjes op zijn leren schoenen weer op kleur te krijgen.

Soms hangt er ook wel eens een stoffen handschoentje in de hotelkamerkast dat er voor bedoelt is om je schoenen op te poetsen. 


Dit item mist helaas iets ‘vettigs’ of een ‘poetsmiddel’ en dan is er bijna geen effect om je schoeisel op een aardig niveau te krijgen.
Wat ook je gladde leren schoenen in een hotel een enorme opfrisser geeft zijn de automatische schoenpoetsmachines. Je hebt ze vast wel eens gezien, vaak staan ze bij de lift en je hoeft slechts op een knopje te drukken en dan beginnen de borstels heftig te draaien. Je houdt je schoenen er tegen aan en binnen no time glanzen ze als een tierelier. Marcel is soms wel eens zo fanatiek met zijn schoenen bij dit apparaat aan de gang dat hij de lift naast zo’n apparaat mist. En sinds mijn dochters deze schoenpoetsmachines in het vizier hebben gekregen moeten zij hier ook altijd even stil staan om minimaal het apparaat in beweging te zetten. Tja, zoiets is natuurlijk ook wel een attractie in die saaie hotelgangen.
Maar wat waar is is waar, we hebben regelmatig complimenten gekregen dat we er zo fraai en netjes uit zagen. En met name zo’n finishing touch als van goed gepoetste schoenen zijn daar een belangrijk onderdeel van.


Klik op de afbeeldingen in het verhaal om ze te vergroten.