Klassiek of hip?

Over smaak valt niet te twisten is een oud-Nederlands gezegde en dit geldt ook als het gaat om de stijl die vier- en vijfsterrenhotels in hun interieur toepassen. Daar kan ik de afgelopen week over meepraten omdat ik weer in verschillende prima kwaliteitshotels vertoefd heb, die onder meer verschilden door hun design en hun ontwerp.

Het onderscheid in stijl is misschien wel het eenvoudigst in twee categorieën te verdelen namelijk in klassiek en in modern. Het valt me op dat de meeste vijfsterrenhotels vaak kiezen voor de klassieke en meer behoudende stijl van inrichting. Vaak willen deze hotels verwijzen naar de grandeur en de geschiedenis van de plek waar het hotel is gelegen. Dit resulteert dan ondermeer in bedden, kasten, stoelen en banken die doen denken aan ver vervlogen tijden en dat roept voor de hotelgasten vaak een soort romantiek op wat hun reis- en verblijfgenot kan verhogen.


Ik heb met deze klassieke stijl absoluut geen moeite mits het hotel natuurlijk de meubels goed verzorgd, ze regelmatig laat onderhouden of zelfs laat restaureren en eventueel nieuwe kopieën aanschaft zodat het nimmer of nooit een afgeleefd en krakkemikkige uitstraling krijgt. Over dit laatste schreef ik enige weken geleden al eens in mijn Travel Tales (klik hier) waarbij ik het had over de verwaarlozing van het hotelinterieur waardoor de term ‘klassiek’ dan een hele andere klank krijgt.
Heerlijk vind ik het bijvoorbeeld als in de lobby prachtige grote sofa’s zie staan waar je lekker in weg kunt zakken en waar je kunt genieten van een heerlijk kopje cappuccino of een heerlijk glaasje cava. Een hotel dat bijvoorbeeld tot deze categorie behoort is het Amsterdams Hotel de l’Europe, waar ik ook regelmatig als ik in onze hoofdstad ben even met mijn computer neerstrijk om er rustig te kunnen werken. Maar ook het hotel waar ik nu verblijf, het Westin Hotel in Valencia, is klassiek ingericht, maar zeer stijlvol en goed verzorgd. Het Alfonso VIII hotel in Sevilla vind ik ook een uitstekend voorbeeld van een goed verzorgde, gezellige en authentieke klassieke inrichting waar je je als gast prettig voelt en waar ik aanstaande februari een reis naar toe organiseer.


De andere stijl van inrichting waar veel vier- en vijfsterrenhotels voor kiezen is modern en hip. Vaak vraagt men een bekende of minder bekende ontwerper om het hotel vorm te geven en die laat zich dan leiden door de laatste trends die vaak verwijzen naar de huidige ontwikkelingen in de mode en design. Van dit soort hotels kan ik ook erg genieten. Vaak zijn het de strakke vormgeving gecombineerd met opvallende kleuren en hedendaagse kunst die mij erg charmeren. Meubels kunnen in zo’n modern ontwerp soms totaal anders zijn zodat je soms even van je à propos kan worden gebracht. Een stoel die ik eergisteren aantrof in mijn hippe desinghotel in Madrid was de ‘Chaise Louis Ghost’ die weliswaar in lijnenspel een verwijzing is naar de klassieke Franse Lodewijk XVI stijl, maar doordat hij van doorzichtige kunststof is roept het een vervreemdend effect op. De bar waar deze door bekende Franse designer Philippe Starck ontworpen stoelen stonden was voor de rest ook heel hip, de vloer bestond onder meer uit verlichte tegels en ook de lampen ware erg uitbundig en opvallend. 


Een echt nadeel vond ik de luide en hedendaagse muziek die waarschijnlijk het ‘jonge’ imago van deze trendy hotelbar moest verhogen. Het drinken van een drankje op deze plek voelt echt heel anders dan in een klassiek ingerichte hotelbar. Heerlijk relaxt weg zakken in een grote canapé wordt nu chillen op een strak desingstoeltje. Het is maar net wat je prettig vindt.

Zoals je merkt ben ik er nog niet echt uit wat mij nu meer aanspreekt als het gaat om ontwerp in de hotellerie. Een buitengewoon interessante oplossing vind ik de mix van strak en historische. Het genoemde hippe desinghotel in Madrid had er voor gekozen om naast alle strakke lijnen van onverhuld beton en metaal, aangevuld met veel glas, overal oude boedha-beelden en andere exotische kunst te plaatsen. 

Klik op het filmpje dat ik maakte in Rome, om mijn ervaring met een klassieke hotelinrichting te bekijken. 


Deze prachtige kunstvoorwerpen kwamen op één of ander manier prima tot hun recht en maakten een bijna betoverende indruk en hierdoor werd mijn verblijf een bijzondere ervaring.

 

Judith de Groot

info@hospitalityscanner.nl

Klik op de afbeeldingen in het verhaal om ze te vergroten.