Sommige plaatsen zijn echte museumsteden

Afgelopen weken heb ik wederom interessante steden bezocht in Europa. Het valt me als kunsthistoricus op dat sommige plaatsen ontzettend veel interessante musea hebben. Daarentegen zijn er ook steden waar het aanbod van bijzondere musea absoluut niet groot is. Ik heb het in dit geval eigenlijk hoofdzakelijk over kunstmusea en niet zozeer over andersoortige musea, want hoe kunstzinnig opgezette dieren in een natuurhistorischmuseum ook zijn en hoe fraai en artistiek machines in een wetenschap- en techniekmuseum overkomen, dit zijn voor mij toch musea van een hele andere orde.
Ik ben, zoals mijn achtergrond met zich mee brengt, gewoon uitermate geïnteresseerd in musea met een interessante kunstcollectie.

Zogezegd vind je die niet in alle grote steden en dat heeft vaak niets te maken met of de plaats meer of minder belangrijk is. 


Zo heeft bijvoorbeeld Valencia, de derde stad van Spanje, waar ik afgelopen week was, heel veel te bieden voor de bouwkunstliefhebbers. Zo zijn er talrijke bijzonder gebouwen en dan noem ik onder meer de oude kathedraal en andere karakteristieke historische bouwwerken, maar ook de moderne imponerende projecten van Calatrava zijn echt een must. Echter de schilderijencollectie van het Museo de Bellas Artes de Valencia is echt een tegenvaller voor degene die beroemde oude meesters wil bewonderen. Deels komt het waarschijnlijk doordat een groot deel van het museumgebouw voor langere tijd in restauratie is. De museumzalen die nog open zijn tonen slechts een schraal schilderijenaanbod. Zo hangen er maar weinig grote Spaanse Meesters; één matig werk van El Greco en slechts twee werken van de beroemde schilder José de Ribera, die nota bene nabij Valencia is geboren. 


En het prachtige zelfportret van Diego Velázquez, dat tot de kroonjuwelen van dit Valenciaanse museum behoort, heeft men maar voor onbepaalde tijd uitgeleend en is dus ter plekke niet te bewonderen, wat natuurlijk erg jammer is. 

Ik ga er eigenlijk van uit dat als het Museo de Bellas Artes de Valencia met zijn verbouwing klaar is men toch met een enorme uitbundige en spetterende presentatie komt, wellicht aangevuld met topwerken uit andere (Spaanse) musea. Ik ben namelijk van mening dat Valencia het waard is om een Museum van Schonen Kunsten van naam te hebben waar toeristen in grote getale naar toe komen om meesterwerken te aanschouwen.
Momenteel ben ik weer in mijn geliefde stad Málaga, waar momenteel de kunstwerken van het Museo de Bellas Artes Málaga ook niet te bewonderen zijn. 


Echter aan deze situatie komt zeer spoedig een einde want over twee weken, namelijk op 12 december aanstaande zal in het voormalige statige Douanegebouw het Museum van Málaga geopend worden. 

Het zal echt een aanwinst voor de stad betekenen. Hoewel je als kunstliefhebber in het Zuid-Spaanse Málaga toch al niet te klagen hebt over het kunstmuseumaanbod. Vanochtend was ik nog in de dépendance van het Centre Pompidou hier in Málaga waar je werken van beroemde moderne kunstenaars zoals onder andere René Magritte, Willem de Kooning, Georg Baselitz, Rieneke Dijkstra, Giacometti en vele andere kunt zien. Je museumhonger wordt in Málaga ruimschoots gestild want er is een uitzonderlijk aanbod van kunstmusea voor zo’n bescheiden stadje. Er is onder meer, naast het reeds genoemde Centre Pompidou, een Picassomuseum, daarnaast is er ook nog het Russische Staatsmuseum uit Sint Petersburg waar werken uit onder andere ‘De Hermitage’ tussen zitten.


Ook is er een dépendance van het Thyssen-Bornemisza Museum in Málaga en ook het Centro de Arte Contemporáneo de Málaga (CAC) met gerenommeerde moderne kunsttentoonstellingen dien je niet over te slaan.

Málaga wint het als het om musea en kunstcollecties gaat met kop en schouders van haar veel grotere Spaanse zus Valencia, maar dat maakt het niet minder interessant om beide steden uitgebreid te bezoeken. 

 

Marcel  Verhoeven, Europakenner

verhoeven@kunststad.nl

 

PS. Dit inspireert mij om toch nog eens een reis te organiseren naar het prachtige Málaga, in combinatie met het Alhambra in Granada en met de sprookjesachtige grotten in Nerja. Ga je mee?

Klik op de afbeeldingen in het verhaal om ze te vergroten.