Het mysterie van het knaapje

Er zijn wel eens van die kleine dingen die me opvallen in de hotels waar ik verblijf en waarbij ik me afvraag waarom iets is zoals het is. Zo heb ik al eens geschreven over attributen die in de hotelkamer aanwezig zijn die volgens mij volkomen nutteloos zijn (klik hier voor mijn verhaal hierover). Er zijn echter ook dingen die absoluut zeer nuttig zijn, maar dan wel in de juiste hoedanigheid. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de klerenhanger.
Het knaapje, zoals deze hanger in ouderwets spraakgebruik ook wel eens genoemd wordt, is eigenlijk onontbeerlijk om je kleding, dat vaak een beetje gekreukeld en verfomfaaid na een reis uit je koffer komt, netjes aan op te hangen. Vaak doe je dit gelijk in de kledingkast, maar soms wil je je jurk of blouse even laten ‘bijkomen’ op een hangertje aan een haakje ergens aan de muur van de hotelkamer en dus niet meteen weghangen in de garderobekast. Als een bepaald kledingstuk erg gekreukeld is dan hang ik het ook wel eens even na het douchen in de badkamer zodat de stoom mijn jurk weer helemaal kreukvrij maakt. 


Dit is trouwens ook een goed remedie voor kleding die stinkt na een avondje uit eten in een restaurant waar de afzuiging niet optimaal werkt. Wellicht ken je dit soort opfrisrituelen wel. Noodzakelijk voor bovenstaande handelingen is een simpel huis-tuin-en-keuken kledinghangertje. Je weet wel, zo eentje met een haak aan de bovenkant. Logisch dat hij een haak aan de bovenkant heeft zou je misschien zeggen. Maar toch heb ik regelmatig in kwaliteitshotels dat er kledinghangers in de kast hangen die slechts een vreemd spijkerachtig puntje van boven hebben, die met veel gefriemel in een soort oogje gestopt moeten worden dat vast zit aan de stang in de kledingkast. Dat klinkt misschien wat cryptisch maar misschien dat bijgaande foto hiernaast mijn verhaal wat meer verduidelijkt.
Meestal hangen er dan zo’n acht hangertjes aan oogjes in de kast die, weliswaar één voor één met wat gepiel, eruit zijn te halen. Je kunt deze hangertjes slechts alleen weer terughangen in diezelfde kast. Doordat dit kleerhangertje geen ouderwetse haak heeft kun je hem dus nergens anders ophangen en kan ik dus mijn bovengenoemde kledingritueel niet uitvoeren.


"Is men bang dat men een gewoon knaapje steelt"    Ik heb vaak nagedacht waarom men deze beperkende maatregel met de kledinghanger toepast in hotels. Is men bang dat men een gewoon knaapje steelt? En als dat daadwerkelijk de reden is dan is de diefstal van een kledinghanger toch echt geen kostenpost voor een hotel, want die dingen kosten echt bijna niets. Soms kun je plastic-hangertjes gratis bij kledingzaken meekrijgen en dan kan een hotel hier dozenvol van in het magazijn opslaan en bij eventuele vervreemding deze weer razendsnel kosteloos vervangen.
Of is men bang dat de hotelgast kleding met de normale kledinghanger overal op elk willekeurig plekje in de kamer gaat ophangen? Maar dat geeft toch niet? In één geval heb ik ooit gezien dat er een waarschuwing in een hotelkamer hing om ergens geen kleding aan te hangen en dat was aan sprinklerinstallatie* die je trouwens maar zelden ziet in een hotelkamer. Wat toen trouwens grappig was dat er juist in dit genoemde hotel normale kledinghangers in de kledingkast hingen en niet van die irritante hangers met ‘spijkerkopjes’.


Het hotel in Málaga waar ik nu ben heeft, zoals je al vermoedde, van die onlogische, alleen in de kast te gebruiken, kledinghangers. Ik ben in staat om bij een kledingzaak hier in de Zuid-Spaanse stad een hele doos met gratis hangertjes te halen en die aan het team van de house keeping te geven. Bij het schoonmaken kunnen de kamermeisjes zonder moeite overal de hangertjes vervangen en ik vermoed dat ze hier een heleboel gasten een enorm plezier hier mee doen.

 

Judith de Groot

info@hospitalityscanner.nl

 

* Een sprinklerinstallatie is een brandblusinstallatie die gebruik maakt van sproeikoppen (sprinklers) aan het plafond of boven aan de wand die bij een bepaalde temperatuur water gaan sproeien.

Klik op de afbeeldingen in het verhaal om ze te vergroten.