Genieten van Picasso en Chagall

Van sommige kunstenaars kan ik letterlijk en figuurlijk tijdens mijn vele reizen geen genoeg krijgen. Ik bedoel dat ik hun werk heel graag zie en daarnaast wordt ik op vele plekken door allerlei musea en diverse tentoonstellingen regelmatig op hun schilderijen getrakteerd. Twee kunstenaars waar ik onder ander op doel zijn Pablo Picasso en Marc Chagall.
Allereerst wil ik het in dit kader over Picasso hebben want zo was ik afgelopen week nog in het Picasso Museum in zijn geboortestad Málaga. Dit mooie museum is gevestigd in een voormalig Andalusisch stadspaleis en biedt een fraaie collectie schilderijen van deze ‘vader’ van de Moderne Kunst. Niet ver van dit museum vandaan ligt ook zijn geboortehuis dat voor de Picassoliefhebber ook zeer de moeite waard is. Je kunt dan meteen even met het levensgrote bronzen beeld van hem op de foto want hij is op die manier vereeuwigd op een bankje een paar meter voor
de plek waar hij in 1881 ter wereld kwam.


Een paar weken geleden was ik, zoals de trouwe lezers van mijn Travel Tales weten, in Antibe, waar in het schitterend gelegen Château Grimaldi ook een Picasso Museum is gehuisvest. Hier wordt aan de hand van schilderijen, keramiek en foto’s een mooi beeld gegeven van hoe Picasso op latere leeftijd in Zuid-Frankrijk werkzaam was.

Toen ik vanuit Zuid-Frankrijk vervolgens verleden maand via Madrid op weg was naar Valencia ging ik, voor mij bijna als vanzelfsprekend, met mijn dochters naar het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía in de Spaanse hoofdstad om daar de Guernica te gaan bewonderen. Dit immense schilderij is misschien wel Picasso’s bekendste werk, alhoewel het beroemde Les Demoiselles d'Avignon, dat in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York hangt, ook tot zijn beroemdste werken behoort. Het is al weer twee jaar geleden dat ik daar trouwens was met één van mijn KUNSTSTAD-reizen.


Veel langer geleden was mijn bezoek aan de twee andere Picasso Musea die er zijn; namelijk die in Barcelona en die in Parijs. De fans van Picasso zullen ook die ‘kunsttempels’ niet overslaan, waarbij in Barcelona met name zijn jonge jaren en het begin van zijn carrière centraal staan en in Parijs het beste totaal overzicht van Picasso’s oeuvre wordt gegeven.
Maar ik noemde aan het begin van mijn verhaal een andere kunstenaar die voortdurend op mijn pad komt en dat is Marc Chagall. Afgelopen weekend zag ik in het Centre Pompidou in Málaga weer het inspirerende werk van Chagall getiteld ‘Dimanche’, met zowel symbolische verwijzingen naar zijn geboortestreek als naar Parijs.  Maar ook in het Museo Ruso in Málaga was een interessante tentoonstelling van vroeg werk van Chagall. Uit de collectie van het Russisch staatsmuseum uit Sint Petersburg kwam een paar mooie werken van hem die hier in Zuid-Spanje tussen Russische tijdgenoten geëxposeerd werden. 


Zelfs zijn geboortehuis had men in het museum in Málaga gereconstrueerd. Chagall’s geboortehuis stond in Vitebsk dat toen Chagall het levenslicht zag tot het Russische Keizerrijk behoorde, maar tegenwoordig een onderdeel is van Wit-Rusland. Nog leuker was het dat ik dus op deze plek in Málaga dit weekend herinnerd werd aan mijn reis twee jaar geleden naar het echte geboortehuis van Chagall in Belarus (zoals Wit-Rusland ook wel genoemd wordt).

Maar mijn ontmoetingen met Chagall gingen afgelopen tijd nog verder want begin verleden maand bezocht ik twee maal het Chagall Museum in Nice. In een modern museumgebouw krijg je prachtige schilderijen van Chagall te zien waarbij met name bijbelse thema’s door hem zijn gebruikt. De kleuren komen perfect tot zijn recht in deze ambiance en het museum is meer dan een bezoek waard als je in Nice bent. Chagall heeft trouwens lange tijd in deze omgeving gewoond en hij is in het nabij gelegen Saint-Paul-de-Vence in 1985 op 98-jarige leeftijd overleden.


Mijn dochters herkennen in de musea waar we komen inmiddels altijd direct de werken van Chagall en Picasso. Bij het zien van het ‘Russische vrouwtje’ met de baby in de buik dat zich in het Amsterdamse Stedelijk Museum bevindt, roepen ze bijna altijd in koor “Chagall, Chagall !”

 

Marcel  Verhoeven, Europakenner

verhoeven@kunststad.nl

 

PS. Mocht je ook fan zijn van Picasso en Chagall dan kun je met me mee naar Málaga in

februari 2017 om het daar in het Centre Pompidou werk van beide kunstenaars te gaan bekijken.

Klik op de afbeeldingen in het verhaal om ze te vergroten.