“Daar hoorden zij Engelen zingen”

Nog enkele dagen en het is kerst, uiteraard ook hier in Zuid-Spanje! De temperaturen, zo rond de 18 à 20 graden, en de constante zonneschijn hier in Málaga, doen voor een Amsterdammer als ik, niet echt aan de kerst denken, maar meer aan de zomer. Toch doet men er hier alles aan om de inwoners van deze Andalusische stad aan het kerstfeest te herinneren. De werkelijk enorme boog van duizenden kerstlichtjes in de fameuze Calle Larrios, de hoofdstraat van Málaga, is ’s avonds buitengewoon indrukwekkend en alle andere kerstverlichting, die met name in de tropische palmen en sinaasappelbomen is gehangen, verhogen ook de feestvreugde. Maar wat hier in Málaga rond dit belangrijke christelijke feest ook echt een fenomeen is, zijn de talrijke kerststallen die op allerlei plekken zijn opgesteld.

Een kerststal is zoals je weet een beeldengroep die, geheel volgens het evangelie van Lucas, het geboorteverhaal van Jezus uitbeeldt. In een kleine kribbe ligt een baby-poppetje dat Jezus voorstelt en links en rechts hiervan staan of knielen Jozef en Maria. 


Daarnaast wordt de traditionele kerststal aangevuld met beeldjes van herdertjes met schapen. Eigenlijk precies zoals bij het kerstliedje wordt gezongen:

“De herdertjes lagen bij nachte

Zij lagen bij nacht in het veld

Zij hielden vol trouwe de wachte

Zij hadden hun schaapjes geteld

Daar hoorden zij d'engelen zingen”

Dus bij de meeste kerststallen hangt vlak boven het opengewerkte stalletje een engel om het hele ensemble compleet te maken. Daarbij mogen ook de drie wijzen of drie koningen uit het oosten niet ontbreken. Tenslotte is het pas echt compleet als een os en ezel en andere dieren zoals kamelen (in het gevolg van de drie koningen) zijn toegevoegd.


Echter in Málaga breidt men menige kerststal uit met talrijke andere figuren waaronder beeldjes van Romeinse soldaatjes, poppen van boeren die op het land aan het werk zijn en inwoners van Betlehem. Vooral voor kinderen is het een feest om naar deze Beléns, zo heten kerststallen in het Spaans, te kijken want je ontdekt er heel veel moois op. Volgens de plaatselijke toeristeninformatie zijn er 45 (!) openbare kerststallen in de stad te bewonderen dus voor liefhebbers daarvan is Málaga echt een walhalla.

Maar het kan nog in de overtreffende trap als het om kerststallen gaat en daarvoor moet je echter naar de Zuid-Italiaanse stad Napels. Daar vind je in deze decembermaand eigenlijk wel op elke hoek van de straat een kerststal.

En gedurende de rest van het jaar blijft men in een deel van de oude Napolitaanse binnenstad constant bezig met het vervaardigen van gipsen en houten figuren en attributen voor de kerststallen. 


Met name in de Via San Gregorio Armeno en de Via Anticaglia, dit zijn zijstraatjes van de beroemde Spaccanapoli, vind je een keur aan kleine winkeltjes en traditionele werkplaatsen waar men van alles voor de kerststal maakt en verkoopt. 

Niet alleen de genoemde figuren van Jezus, Maria, Jozef en alle andere persoonlijkheden uit het kerstverhaal, maar men fabriceert hier ook fraaie behuizingen waarbij sommige stallen uitgroeien tot ware kastelen. En daarbij kan men de hele kerstgroep uitbreiden met draaiende spinnewielen, echt werkende watervalletjes, ‘brandende’ pizzaovens en nog veel meer. Maar het leukste in Napels bij de kerststallen is de traditie om poppetjes van beroemdheden uit de actuele politiek of de entertainment toe te voegen. Je herkent kleine versies van Berlusconi, President Obama, de paus en zelfs van Angela Merkel. Deze bijzondere Napolitaanse gewoonte om zulke uitbundige kerststallen te maken en hier het hele jaar mee bezig te zijn moet je eigenlijk een keer gezien hebben. 


Mocht je dat trouwens willen dan zijn er slechts nog enkele plaatsen beschikbaar om dit in april met mij tijdens een speciale KUNSTSTAD-reis naar Napels te doen (klik hier voor meer informatie).

Maar zoals je al reeds las kunnen ze er in Málaga ook wat van en morgen wandel ik met mijn dochters weer langs wat Andalusische kerststallen, die in het stadhuis en die in de kathedraal hebben we al gezien maar er zijn er nog genoeg over om te bewonderen!

Vanaf hier wens ik je alvast een heel prettig en genoeglijk kerstfeest!

 

Marcel  Verhoeven, Europakenner

verhoeven@kunststad.nl

Klik op de afbeeldingen in het verhaal om ze te vergroten.