De juiste ‘tools’

Mijn kinderen leer ik om netjes te eten. Mond dicht als je kauwt, niet praten als je eet,  regelmatig je mond af vegen met een servetje en zelfs met mes en vork eten is al aan de orde. Natuurlijk gaat dat lang niet altijd goed, want de meiden zijn nog pas tweeënhalf en vier. Maar ik moet zeggen dat ze erg hun best doen en trots zijn op het feit dat ze weten wat ‘netjes eten’ inhoudt. Naast hun eigen kennis en wil moeten ze daarnaast natuurlijk ook de tools beschikbaar hebben om te eten zoals het hoort, zoals een bestek. Het gebeurt regelmatig dat als we ergens in een restaurantje eten, de meiden standaard geen mes op tafel krijgen. Ik denk dat het bediend personeel ze te klein inschat voor het gebruiken van het volledige bestek. Dit wekt trouwens grote irritatie bij Chloé en Alizia, want die voelen zich natuurlijk al enorm groot en zijn duidelijk gepikeerd als ze met dat soort belangrijke zaken overgeslagen worden. Ze willen namelijk wel serieus genomen worden.

Een andere ‘tool’ om fatsoenlijk te eten is het eerdergenoemde servet. Als we iets drinken en een klein hapje bestellen in een café of in een hotelbar is het toch erg fijn om dan, zoals we het de kinderen ook leren, je handen en mond af te kunnen vegen. 


Te vaak echter krijgen we een snackje op tafel zonder doekjes daarbij. In de horeca zou ik deze, als ik ht voor het zeggen had, altijd meeserveren, of zoals je soms wel eens ziet, standaard op tafel hebben staan. Het maakt mij eigenlijk niet zo veel uit of ze van stof op papier zijn. Tijdens een uitgebreid diner waardeer ik een stoffen servet, echter ik durf te stellen dat hoe luxe textiel ook is papier eigenlijk handiger voor kinderen is omdat papier beter absorbeert. Hoe vaak gebeurt het niet dat er wat vocht op de tafel komt of dat mijn dochters een keer knoeien. Papier werkt in zo’n geval dus beter dan stoffen servetten. Over de verschillende soorten servetten die er zijn kom ik graag nog eens terug. Tja, als hotel- of restaurantmanager heb je dus op dit punt ook nog wat om over na te denken.

Nog even terugkomend op een bar- en hotelverblijf met kinderen. Vooral in Zuid-Europese landen vindt men het heel gezellig als er kinderen aanwezig zijn en aangezien de mijnen nogal erg blond haar hebben krijgen ze in die contreien volop aandacht, want die kleur vinden ze daar prachtig. Heerlijk om dat als moeder te ervaren natuurlijk. 


Ik waardeer de aandacht die ze krijgen dan ook, maar er zit wel een groot nadeel aan. De dames en heren die in het hotel of in de bar werken zijn allemaal zo aardig dat ze de meiden heel graag verwennen met snoepjes en koekjes. Een enkele keer is dat natuurlijk geen probleem, maar het gebeurt met zo’n regelmaat en soms meerdere keren per dag dat het gewoon niet verstandig is om steeds alles te accepteren. Een enkele keer kan ik een ober er nog net voor behoeden om voor de zoveelste keer met een schaaltje zoetigheid aan te komen. Mocht dit een keertje niet lukken dan zeg ik hem vriendelijk dat de meiden er slechts één snoepje van af mogen pakken en dat hij het schaaltje dan maar weer mee moet nemen.
Plezieriger vind ik het als mij vooraf gevraagd wordt of het goed is als er snoepjes gebracht worden. Dan kan ik zelf aangeven of dat akkoord is of niet. Laatst gebeurde het dat de manager van het restaurant keurig netjes zacht aan mij om goedkeuring vroeg en ik kon antwoorden dat ze liever maar geen suikerwaar zou geven. De kinderen hadden immers die middag al genoeg zoetwaar verorberd.  


Enkele minuten later kwamen de meiden echter toch aanwandelen met zo’n dikke snoeparmband, waar je steeds kleine gekleurde harde balletjes van af kunt eten. Het bleek dat een van de serveersters Chloé en Alizia zag, ze zo schattig vond en gelijk in de snoepdoos dook om hen iets lekkers mee te geven. Dat was dus niet helemaal handig van haar en ik zou horecamedewerker willen aanraden, hoe goed bedoeld ook, om dat toch echt eerst even aan de ouders te vragen.

 

Judith de Groot

Hospitalitykenner


Klik op de afbeeldingen in het verhaal om ze te vergroten.

Wilt u met ons mee op reis? Klik dan op het logo van KUNSTSTAD voor meer informatie.