Tweedaagse kunstgeschiedeniscursussen van KUNSTSTAD

Welke cursussen staan er nog op het programma in 2017:

 

Zomercursus: "Pracht & Praal van de Middeleeuwen"

Vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus 2017

Twee dagen vol inspiratie, informatie en gezelligheid.

 

Kunststad kunstgeschiedenis cursus Middeleeuwen
De Paltskapel in Aken


"Pracht & Praal van de Middeleeuwen"

Zomercursus: Vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus 2017

 

De Middeleeuwen, bijna 1000 jaar aan kunstgeschiedenis

Zoals de titel al aangeeft zal er tijdens deze tweedaagse cursus uitgebreid stilgestaan worden bij de schitterende kunstschatten die de Middeleeuwen heeft voortgebracht. De trouwe deelnemers van de cursus zitten waarschijnlijk al een hele tijd op dit bijzondere en veelzijdige thema uit de kunstgeschiedenis te wachten en Marcel ziet er al naar uit om bij alle zaken uit deze duizendjarige periode stil te staan. Officieel eindigt de Romeinse tijd in het jaar 476  na Christus en men zegt dat op dat moment de periode van de Middeleeuwen aanbreekt. Echter in het oostelijke deel van Europa blijft de erfenis van het Romeinse rijk bestaan. De kunst die hier wordt voortgebracht is bekend als Byzantijns en heeft zijn invloeden ook op dat moment in West-Europa. De Middeleeuwse mozaïeken in Ravenna zijn daar een uitstekend voorbeeld van.

Exotische invloeden

Door de invallen van de Moren in Spanje en Portugal doet de Islamitische kunst zijn intreden in het Middeleeuwse Europa. De Moskeekathedraal in Córdoba en het Alhambra paleis in Granada van zijn daar uitstekende voorbeelden van.

kunststad middeleeuwen kunstgeschiedenis cursus
Het beroemde Middeleeuwse Gero kruisbeeld

Vaak onderbelicht maar toch zeker het bespreken waard is de Keltische-Germaanse stijl die met name in de Middeleeuwen tot ontwikkeling kwam op plekken waar de Romeinen niet met de scepter gezwaaid hadden.

Keizers en koningen

De kathedraal van Saint Denis als eerste gotisch bouwwerk
De kathedraal van Saint Denis als eerste gotisch bouwwerk

Nadat het een tijdje chaotisch en rommelig in het westen was trachtte rond 800 keizer Karel de Grote meer eenheid te creëren. De zogenaamde Karolingische Renaissance deed zijn intrede en onder andere de Paltzkapel in Aken is hier een prachtig voorbeeld van. Vervolgens was er in de tiende eeuw een aantal opeenvolgende koningen met de welsprekende naam Otto die talrijke kunstschatten lieten vervaardigen waaronder schitterende bronzen deuren die zich tegenwoordig in de dom van Hildesheim bevinden. Na deze zogenaamde Ottoonse tijd brak er in de elfde eeuw een explosie van bouwactiviteiten uit. Op vele plekken in Europa verrezen kerken in een stijl die Romaans genoemd wordt en hoewel deze bouwkunst soms wat robuust en massief lijkt was het wel de aanzet tot een unieke nieuwe bouwtraditie. Dankzij een abt, genaamd Suger, ontstond er in midden Frankrijk, niet ver van Parijs, de belangrijkste kunststroming uit de Middeleeuwen, de Gotiek. Stijlelementen zoals steunberen, luchtbogen, spitsgewelven en ook fenomenale glas in lood ramen deden hun intrede in de bouwkunstgeschiedenis. De Gotiek werd een echte hit en op allerlei plekken in Europa werden kerken met de gotische kenmerken gebouwd. Natuurlijk zal Marcel hier vele voorbeelden van laten zien.


Bouwkunst, beeldende kunst en beeldhouwkunst

Uiteraard zal de Middeleeuwse beeldhouwkunst, die in deze periode niet onbelangrijk was, tijdens de cursus ook in de schijnwerpers worden gezet. Bijvoorbeeld het beroemde Gerokruisbeeld, dat zich in de Dom in Keulen bevindt, is één van de sculpturale hoogtepunten uit deze periode.

Ook de schilderkunst, die met name op altaarstukken maar ook in evangelieboeken en Bijbels tot uitdrukking kwam, is in de Middeleeuwen een lust voor het oog.

Het prachtige Lindisfarne Gospel of het evangeliarium van Echternach zijn voorbeelden van Middeleeuwse Bijbelverluchting. De gebroeders Limburg weten met hun afbeeldingen in het beroemde getijdenboek dit tot een hoogtepunt te brengen.

 

Kortom; een cursus vol met hoogtepunten uit een lange en roerige periode die u als kunstliefhebber niet mag missen!

Aanmelden voor de cursus:

Zomercursus 'Pracht & Praal van de Middeleeuwen'

€ 169,00Meer over de kunstgeschiedeniscursus

Sinds 2014 geeft kunsthistoricus mr. drs. Marcel Verhoeven elk kwartaal een tweedaagse kunstgeschiedeniscursus. De cursus bestaat uit zes blokken, die verdeeld zijn over verschillende dagdelen en waarvan er vier bestaan uit uitgebreide presentaties. Aan de hand van deze enthousiast gegeven lezingen, ondersteund door veel beeldmateriaal, wordt een goed beeld van het onderwerp geschetst.

De twee overige sessies bestaan uit een informatieve en gezellige wijnproeverij die aan het eind van elke cursusdag plaats vindt.

 

Deze unieke kunstgeschiedeniscursussen vinden plaats in het centraal gelegen Van der Valkhotel Breukelen. Een comfortabele locatie met alle faciliteiten die nodig zijn. Zo ligt onder meer schrijfmateriaal voor u klaar en kunt u kosteloos parkeren bij het hotel. Komt u liever met de trein? Het treinstation van Breukelen is gelegen naast het hotel.

 

Bij elke cursus start u de dag met koffie met iets lekkers erbij. Tijdens de presentatie staat er daarnaast voortdurend verse koffie, cappuccino, espresso en thee tot uw beschikking, met daarbij koekjes en andere zoete lekkernijen. Ook kunt u op elk moment verschillende soorten frisdrank pakken om de dorst te lessen.

U kunt tijdens de lunchpauze kiezen om gebruik te maken van het uitgebreide lunchbuffet (dat exclusief de cursusprijs is). Dit wordt erg door de cursisten gewaardeerd en in de praktijk meldt iedereen zich hier dan ook voor aan.

 

Wilt u zich ook twee dagen onderdompelen in kunst en cultuur? Meldt u nu aan. Aan het einde van deze twee boeiende dagen bent u een echter kenner geworden van het onderwerp!

 

Aanmelden voor de cursussen kan onder meer via info@kunststad.nl of via de webwinkel.

 

Programma:

Dag 1

09.30-10.00 uur: Inloop met koffie/thee en zoete lekkernijen

10.00-12.30 uur: Presentatie 1 (duur 2,5 uur, incl. koffiepauze)

12.30-14.00 uur: Lunchpauze

14.00-16.30 uur: Presentatie 2 (duur 2,5 uur, incl. koffiepauze)

16.30-17.30 uur: Degustatie 

 

Dag 2

09.30-10.00 uur: Inloop met koffie/thee en zoete lekkernijen

10.00-12.30 uur: Presentatie 3(duur 2,5 uur, incl. koffiepauze)

12.30-14.00 uur: Lunchpauze

14.00-16.30 uur: Presentatie 4 (duur 2,5 uur, incl. koffiepauze)

16.30-17.30 uur: Degustatie

 

Nuttige informatie

De cursussen vinden plaats in het goed bereikbare Van der Valk hotel in Breukelen. De cursus start om 09.30 uur met een inloop met koffie/thee en is beide dagen rond 17.30 uur afgelopen.

 

-Tijdstip: 09.30-17.30 uur

-Prijs: € 239,- p.p.

-Amici-tarief: € 199,- p.p.

-Inclusief:

Zomercursus 'Pracht & Praal van de Middeleeuwen'

€ 169,00


  • De gehele dag onbeperkt koffie/thee met zoete lekkernijen, water en frisdranken
  • Vier uitgebreide themapresentaties van kunsthistoricus mr. drs. Marcel Verhoeven
  • Twee wijnproeverijen, inclusief hapjes
  • Uitgebreide lunches (2x) t.w.v. € 30,- per dag, incl. melk / jus d'orange
  • Blocnote en schrijfgerei
  • Informatiemateriaal
  • Gratis parkeren

 

U kunt beslissen om na afloop op eigen gelegenheid te blijven dineren met andere deelnemers of zelfs eventueel te blijven overnachten.

Locatie van de kunstcursussen van KUNSTSTAD

Van der Valk hotel Breukelen

Stationsweg 91

3621 LK Breukelen

 

Bereikbaarheid:

Het Van der Valk Hotel is gelegen direct naast de A2 en is bereikbaar vanuit Amsterdam in circa 20 minuten en vanuit Utrecht in 15 minuten. Er is een grote parkeerplaats aanwezig.

 

Ook met de trein is het hotel prima bereikbaar, de rechtstreekse trein vanuit Amsterdam brengt u in 30 minuten naar Breukelen en vanuit Utrecht bent u er in 12 minuten. Het station Breukelen ligt naast het Van der Valk hotel.

 

De tweedaagse cursussen die reeds hebben plaatsgevonden zijn:

-Hellenistic Mystery

-The Beautiful Baroque

-The Renaissance Revival

-Amazing Art Nouveau

-Ismes in Modern Art

-Disguised Symbolism

-Modern Architecture

-Ode aan Vrouwelijke Kunstenaars

-Bloot en Erotiek in de Kunst

-In den Beginne