Aix-en-Provence (FR)

Ga virtueel mee op reis naar Aix-en-Provence

De hoofdreden voor mij om naar het Zuid-Franse stadje Aix-en-Provence te gaan was om een bezoek te brengen aan het atelier van de beroemde post-impressionistische schilder Paul Cézanne. Zijn voormalige woonhuis in Aix-en-Provence, de stad waar hij trouwens ook geboren is, kan bezocht worden, wat ik dus ook gedaan heb. Er staan op die plek voorwerpen, meubels en andere zaken die terug te vinden zijn op zijn schilderijen. Nog interessanter is het om één van de nabij gelegen weggetjes op te wandelen en daar vandaan uitzicht te hebben op de Mont Saint Victoire, de berg die zo vaak als inspiratiebron diende voor Cézanne’s werken. Ik vond het prachtig! Het stadje Aix-en-Provence, met slechts zo’n 140 duizend inwoners, vind ik op zich ook aardig om te bezoeken waarbij ik de centrale hoofdstraat genaamd ‘Cours Mirabeau’ het meest opvallend vond. 

Musea in Aix-En-Provence


Het atelier van Paul Cézanne

 


Musée Granet

 


Musée Granet, Cézanne en Van Gogh

 


Musée Granet XX, Collection Planque

 


Musée Caumont

 


Opmerkelijke plekken Aix-en-Provence

Mont Saint Victoire

 


Mont Saint Victoire

 

 


Lavendel in overvloed

 

 


Prachtige pleintjes

 

 


Bijzondere personen in Aix-en-Provence

Paul Cézanne in Aix-en-Provence

 

 


Aix-en-Provence

 

 


Architectuur in Aix-en-Provence

Bijzondere gevels

 


Kerken in Aix-en-Provence

De kathedraal

 


Eglise de Saint-Esprit

 Mijn persoonlijke verhalen over Aix-en-Provence (blogs)

Ik heb tijdens mijn bezoeken aan deze stad verschillende verhalen, mijn Travel Tales, geschreven over onder meer de bezienswaardigheden, musea en andere interessante zaken die ik tegen kwam. Hieronder kun je de artikelen vinden die ik hierover gepubliceerd heb. Veel leesplezier!


Van Marseille, via Aix-en-Provence naar Arles

Zoals je weet was ik verleden week in Marseille en ik had daar nog best een tijdje kunnen blijven, want zoals je zult begrijpen had ik nog talrijke zaken die ik op mijn lijstje had staan niet bekeken. Toch besloot ik verder te reizen naar een andere nabijgelegen stad en dat was Aix-en-Provence.

Aix is een oude historische stad in de Provence waarvan de geschiedenis terug gaat tot de Romeinse tijd, echter deze plek is bij kunstliefhebbers het meest bekend vanwege het feit dat de modernistische kunstenaar Paul Cézanne (1839-1906) hier geboren is en ook de meeste tijd van zijn leven hier gewerkt heeft. Meer dan twaalf jaar geleden was ik in Aix ook al eens op zoek naar de sporen van Cézanne en ik deed dit verleden week met genoegen nog eens over. Éen van de interessantste plekken waar je aan Cézanne herinnerd wordt is zijn voormalige atelier dat even buiten het stadscentrum op een heuvel is gelegen. Men heeft de ruimte waar hij werkzaam was zo ingericht dat je het gevoel hebt dat de kunstenaar elk moment weer kan binnen komen en kan verder gaan met zijn schildersactiviteiten.


meer lezen

Reizen voor de inspiratie

Marcel in 2004 bij het Chateau Grimaldi, ofwel het Picassomuseum in Antibes
Marcel in 2004 bij het Chateau Grimaldi, ofwel het Picassomuseum in Antibes

Afgelopen weekend was ik weliswaar weer op reis maar bevond ik me dit keer niet zo ver weg. Ik was namelijk in het Utrechtse plaatsje Breukelen waar ik de tweedaagse zomercursus gaf. Virtueel nam ik de deelnemers van de cursus trouwens wel een heel eind mee op reis, ik ging met hen meer dan honderd jaar terug in de tijd en kwam zo terecht in het Frankrijk van het Fin-de-siècle en vanaf dat punt belandde ik ook in de periodes die daarna plaats vonden.

Ik liet aan de hand van talloze schilderijen zien hoe kunststijlen als het Impressionisme, het Expressionisme, het Fauvisme, het Kubisme en andere ‘ismes’ in de klassiek Moderne Schilderkunst zich hadden ontwikkeld. Een leuk kenmerk van het ontstaan van deze kunstuitingen is het feit dat vele kunstenaars in die tijd voor hun artistieke ontwikkeling op reis gingen naar allerlei oorden, om inspiratie op te doen. Eén van de zogenaamde grondleggers van de moderne schilderkunst, ‘onze eigen’ Vincent van Gogh, bezocht talloze plekken in Europa. Eerst zwierf hij wat rond in Nederland en België om daarna, gestimuleerd door zijn broer Theo, in Parijs terecht te komen. Parijs was in de tweede helft van de 19de eeuw het centrum van de Moderne Kunst en dus de place-to-be voor elke aanstormende en veelbelovende kunstenaar. Alhoewel deze wereldstad Vincent enorm stimuleerde tot schilderen besloot hij uiteindelijk toch naar Zuid-Frankrijk te gaan om daar nog meer inspiratie op te doen. Hij belandde uiteindelijk, tijdens deze tocht naar het zuiden, in het plaatsje Arles en woonde daar een tijdje in het zogenaamde ‘Gele Huis’

meer lezen

Wil je ook kenner worden van Aix-en-Provence en meer weten over haar geschiedenis, cultuur, musea, prominente inwoners, culinaire gebruiken, bijzondere hoogtepunten en andere wetenswaardigheden? 

 

Wil je meer informatie neem dan contact met mij op via info@kunststad.nl of bel naar 06-13691381.