Amsterdam (NL)

Weeronline.nl - Meer weer in Aken

Ga virtueel mee op reis naar Amsterdam

Over mijn geboorteplaats te schrijven lijkt natuurlijk een thuiswedstrijd, echter het is toch nog niet zo makkelijk. Het valt me vaak op dat toeristen soms dingen weten over de hoofdplaats van Nederland die mij onbekend zijn. Natuurlijk ben ik een echte liefhebber van de Amsterdamse (kunst)musea en ik ben ontzettend blij dat ik weer met grote regelmaat een bezoek kan brengen aan het Rijksmuseum. Het Stedelijk Museum bezoek ik tegenwoordig vaak met mijn beide dochters en ook het Van Goghmuseum is een must voor elke Amsterdam bezoeker! Daarnaast vind ik Mokum, zoals Amsterdam liefkozend genoemd wordt, uiteraard heerlijk om uren, zo niet dagen, door heen te wandelen.


Museumplein

 

 


Rijksmuseum

 


Stadsschouwburg Amsterdam

 


Paleis op de Dam

 


De Pijp

 


De Jordaan

 


De Nieuwe Kerk

 Mijn persoonlijke verhalen over Amsterdam (blogs)

Ik heb over mijn woonplaats verschillende verhalen, mijn Travel Tales, geschreven over onder meer de bezienswaardigheden, musea en andere interessante zaken. Hieronder kun je de artikelen vinden die ik hierover gepubliceerd heb. Veel leesplezier!


De Nachtwacht is incompleet

Net als verleden week wisselen in Amsterdam ook deze week de zonnige momenten zich af met stevige regenbuien en daarom koos ik ervoor om op de vele natte ogenblikken van de dag gewoon weer eens lekker een boek te gaan lezen. Er liggen bij mij thuis noch talrijke exemplaren ongelezen te wachten en terwijl ik langs mijn boekenplanken dwaalde, viel mijn oog op de welsprekende titel ‘De Restauratie’.
Op de voorkant van dit boek staat De Nachtwacht en de titel in combinatie met de afbeelding laat dus niets aan de verbeelding over. Ik vermoedde al dat dit boek over iets ingrijpends met betrekking tot één van onze belangrijkste, zo niet het belangrijkste, kunstwerk uit onze Nederlandse kunstcollectie zou gaan. En inderdaad, al lezend kwam al vrij vlot aan de orde dat aan het begin van de 18de eeuw, om precies te zijn in 1715, De Nachtwacht verplaatst is van de Kloveniersdoelen naar het Amsterdamse stadhuis, thans het huidige paleis op de Dam.

Van het moment dat Rembrandt dit meesterwerk afrondde in 1642 tot 1715 hing het beroemde doek in de grote feestzaal van de Kloveniersdoelen aan de Amsterdamse Nieuwe Doelenstraat. 


meer lezen 0 Berichten

Beroemde personen uit De Pijp

Op het moment dat ik dit verhaal schrijf kijk ik uit over een grijs en regenachtig Amsterdam. Redelijk mooie dagen wisselen zich af met dagen met zware bewolking en regen; een typische Nederlandse zomer zoals ik dat eigenlijk mijn hele leven al gewend ben. Ik klaag niet, maar als het om mooi zomerweer gaat dan moet ik toch echt weer even aan mijn geliefde Málaga denken.

Toch hou ik ontzettend van mijn geboortestad en ben ik ook erg verzot op mijn woonwijk De Pijp. Ik schreef al eens een jaar geleden over allerlei bijzonderheden van deze karakteristieke buurt in Oud-Zuid (klik hier voor mijn verhaal hierover) en er is nog veel meer opmerkelijks over dit stukkie Mokum te vertellen. Zo zijn veel historische figuren verbonden met De Pijp; de beroemde volkszanger André Hazes bijvoorbeeld zag er het eerste levenslicht en zong zijn eerste liedje op een sinaasappelkistjes op de Albert Cuypmarkt. 

De bekende dichter Simon Vinkenoog groeide met zijn alleenstaande moeder op in de Pijp en deed er zijn eerste inspiratie op voor zijn poëzie. De schrijver Piet Bakker woonde aan het begin van de 20ste eeuw in de Van Ostadestraat en ging in diezelfde straat op nummer 102 naar de lagere school. 


meer lezen

Art Brut in de tuin van het Rijksmuseum

Nadat ik weer een paar weken in het prachtige Málaga had vertoefd, brak dit weekend toch het moment aan dat ik naar mijn geliefde geboortestad Amsterdam terug zou keren. Terwijl mijn vliegtuig zaterdagmiddag de daling inzette en we laag over de Noordzee en de Nederlandse kust vlogen had ik prachtig uitzicht over het typerende Hollandse landschap. Het deed me denken aan mijn Travel Tales van enkele weken geleden waarbij ik over de 17de eeuwse landschapsschilderijen en het Hollandse Licht schreef (klik hier voor mijn recente verhaal hierover). Eigenlijk gelijkertijd besloot ik om direct deze week weer naar het Rijkmuseum te gaan om dit soort kunst weer eens te bewonderen.

Toen ik gisteren de daad bij het woord voegde en met mijn dochters naar het Rijksmuseum ging, werd ik nog voor dat ik bij de museumentree was al direct verrast door een bijzondere tentoonstelling. In de tuin van het Rijks was namelijk een tijdelijke tentoonstelling te zien met beelden van de beroemde Franse kunstenaar Jean Dubuffet (1901-1985). Chloé en Alizia renden meteen op de opvallende sculpturen af en wij genoten gezamenlijk van de prachtige kunstwerken. De beelden van Dubuffet vallen op door hun gefragmenteerde opbouw en hun primaire kleuren wat het een feest maakt om naar te kijken.


meer lezen

Wil je ook kenner worden van Amsterdam en meer weten over haar geschiedenis, cultuur, musea, prominente inwoners, culinaire gebruiken, bijzondere hoogtepunten en andere wetenswaardigheden? 

Kijk hier voor een eventuele reis met ons naar deze bestemming

of

Kijk hier voor één van onze arrangementen / presentaties over deze stad.

Wil je meer informatie neem dan contact met mij op via info@kunststad.nl of bel naar 06-13691381.