Arles (FR)

Weeronline.nl - Meer weer in Arles

Ga virtueel mee op reis naar Arles

Toen ik voor het eerst van plan was om naar Arles te gaan dacht ik natuurlijk direct aan Vincent van Gogh die hier kortstondig gewoond heeft. Toen ik daadwerkelijk in Arles bij het beroemde bruggetje van Van Gogh stond kwam ik er achter dat het een reconstructie was. Maar dat maakte deze plek niet minder bijzonder.

Toen ik later weer in het centrum van het stadje was vergaapte ik mij aan het oude Romeinse amfitheater dat is gebouwd in het jaar 90 na Christus en aan de prachtige karakteristieke straatjes. Het oudheidkundige museum was echt een verrassing. Kortom,  Arles biedt een bijzondere mix aan monumenten en bezienswaardigheden, dat een bezoek aan deze kleine stad zeker de moeite waard maakt.


Musea in Arles

Musée départemental Arles antique

 


Opmerkelijke plekken in Arles

Place de la République

 


Hotel Jules Cézar

 


Mont Ventoux & Rhône

 


Bijzondere persoonlijkheden in Arles

Het 'bruggetje van Van Gogh'

 


'Het Gele Huis' (1888) van Vincent van Gogh

 Van Gogh Museum Amsterdam.

 


'Caféterras bij Nacht' (1888) van Vincent van Gogh

 Kröller-Müller Museum in Otterlo.

 


Architectuur in Arles

Arène d'Arles

 


Romeins badhuis

 


Straatjes in Arles

 


Kerken in Arles

Saint-Trophine

 Mijn persoonlijke verhalen over Arles (blogs)

Ik heb tijdens mijn bezoeken aan deze stad verschillende verhalen, mijn Travel Tales, geschreven over onder meer de bezienswaardigheden, musea en andere interessante zaken die ik tegen kwam. Hieronder kun je de artikelen vinden die ik hierover gepubliceerd heb. Veel leesplezier!


Van Marseille, via Aix-en-Provence naar Arles

Zoals je weet was ik verleden week in Marseille en ik had daar nog best een tijdje kunnen blijven, want zoals je zult begrijpen had ik nog talrijke zaken die ik op mijn lijstje had staan niet bekeken. Toch besloot ik verder te reizen naar een andere nabijgelegen stad en dat was Aix-en-Provence.

Aix is een oude historische stad in de Provence waarvan de geschiedenis terug gaat tot de Romeinse tijd, echter deze plek is bij kunstliefhebbers het meest bekend vanwege het feit dat de modernistische kunstenaar Paul Cézanne (1839-1906) hier geboren is en ook de meeste tijd van zijn leven hier gewerkt heeft. Meer dan twaalf jaar geleden was ik in Aix ook al eens op zoek naar de sporen van Cézanne en ik deed dit verleden week met genoegen nog eens over. Éen van de interessantste plekken waar je aan Cézanne herinnerd wordt is zijn voormalige atelier dat even buiten het stadscentrum op een heuvel is gelegen. Men heeft de ruimte waar hij werkzaam was zo ingericht dat je het gevoel hebt dat de kunstenaar elk moment weer kan binnen komen en kan verder gaan met zijn schildersactiviteiten.


meer lezen

Reizen voor de inspiratie

Marcel in 2004 bij het Chateau Grimaldi, ofwel het Picassomuseum in Antibes
Marcel in 2004 bij het Chateau Grimaldi, ofwel het Picassomuseum in Antibes

Afgelopen weekend was ik weliswaar weer op reis maar bevond ik me dit keer niet zo ver weg. Ik was namelijk in het Utrechtse plaatsje Breukelen waar ik de tweedaagse zomercursus gaf. Virtueel nam ik de deelnemers van de cursus trouwens wel een heel eind mee op reis, ik ging met hen meer dan honderd jaar terug in de tijd en kwam zo terecht in het Frankrijk van het Fin-de-siècle en vanaf dat punt belandde ik ook in de periodes die daarna plaats vonden.

Ik liet aan de hand van talloze schilderijen zien hoe kunststijlen als het Impressionisme, het Expressionisme, het Fauvisme, het Kubisme en andere ‘ismes’ in de klassiek Moderne Schilderkunst zich hadden ontwikkeld. Een leuk kenmerk van het ontstaan van deze kunstuitingen is het feit dat vele kunstenaars in die tijd voor hun artistieke ontwikkeling op reis gingen naar allerlei oorden, om inspiratie op te doen. Eén van de zogenaamde grondleggers van de moderne schilderkunst, ‘onze eigen’ Vincent van Gogh, bezocht talloze plekken in Europa. Eerst zwierf hij wat rond in Nederland en België om daarna, gestimuleerd door zijn broer Theo, in Parijs terecht te komen. Parijs was in de tweede helft van de 19de eeuw het centrum van de Moderne Kunst en dus de place-to-be voor elke aanstormende en veelbelovende kunstenaar. Alhoewel deze wereldstad Vincent enorm stimuleerde tot schilderen besloot hij uiteindelijk toch naar Zuid-Frankrijk te gaan om daar nog meer inspiratie op te doen. Hij belandde uiteindelijk, tijdens deze tocht naar het zuiden, in het plaatsje Arles en woonde daar een tijdje in het zogenaamde ‘Gele Huis’

meer lezen

Interessante websites over Arles:

http://www.vangoghroute.nl/frankrijk/arles/het-gele-huis/

"Een overzichtelijke website over alle plekken die Vincent van Gogh heeft aangedaan in zijn leven".

 Wil je ook kenner worden van Arles en meer weten over haar geschiedenis, cultuur, musea, prominente inwoners, culinaire gebruiken, bijzondere hoogtepunten en andere wetenswaardigheden? 

 

Wil je meer informatie neem dan contact met mij op via info@kunststad.nl of bel naar 06-13691381.