Athene (GR)

Weeronline.nl - Meer weer in Athene

Ga virtueel mee op reis naar Athene

Voor mij als liefhebber van de (Griekse) Oudheid is Athene het summum. Met veel spanning beklom ik de allereerste keer de Acropolisberg en raakte direct ontroerd toen ik in het echt de beroemde tempel, het Parthenon, zag. Maar ik trof nog veel meer oudheidkundige overblijfselen aan in het centrum van de hoofdstad van Griekenland zoals de Tempel van de Olympische Zeus en het Erechtheion.

Ook het Nationaal Archeologisch Museum is voor mij een eldorado als liefhebber van klassieke kunst, met een aantal topstukken in de collectie.  Het nieuwe Akropolismuseum (uit 2009) was echt een openbaring! Vanaf de Acropolis had ik het moderne gebouw al zien liggen. Even later liep ik de berg naar beneden en streek ik met een drankje neer op het grote buitenterras van het museum, waarvandaan ik een bijzonder uitzicht op de Acropolis had waar ik een half uurtje eerder gestaan had.  


Acropolis

 


Het Erechtheion op de Acropolis

 


Athene

 

 


Kerk van Theotokos Gorgoepikoos

 


Poort van Hadrianus

 


Dyonisustheater

 


Metropolis Kathedraal

 


Het archeologisch museum

 


Bronzen standbeeld van Zeus

 


Gouden masker van Agamemnon

 


Byzantijns Museum

 


Akropolismuseum 

 


Benaki Museum

Het museum is opgericht in 1929 door Antonis Xenakis en herbergt een grote hoeveelheid Griekse en Aziatische kunstwerken en artefacten.

In 1931 schonk de oprichter, de Griekse kunstverzamelaar Benakis, meer dan 37.000 Islamitische en Byzantijnse voorwerpen aan het museum. In 1970 schonk hij nogmaals 9000 artefacten, wat andere kunstverzamelaars aanspoorde hetzelfde te doen. Benakis bleef actief in het museum tot aan zijn dood in 1954.


De haven van Piraeus

 


Olympisch Stadion

 


Tempel van Zeus

 


Evzone wachters voor het parlementsgebouw 

 


Uitzicht op het parlement en de Lycabettus heuvel

 Mijn persoonlijke verhalen over Athene (blogs)

Ik heb tijdens mijn bezoeken aan deze stad verschillende verhalen, mijn Travel Tales, geschreven over onder meer de bezienswaardigheden, musea en andere interessante zaken die ik tegen kwam. Hieronder kun je de artikelen vinden die ik hierover gepubliceerd heb. Veel leesplezier!


De ontvoering van Europa

Tijdens recente Nederlandse verkiezingen kwam regelmatig het thema Europa en de E.U. (Europese Unie) ter sprake. Sommige politieke partijen zijn een verwoed voorstander van deze Europese samenwerking en andere stromingen in de politiek zijn een fervent tegenstander van dit fenomeen. Mijn mening als het hierom gaat is neutraal, ik ben echter wel echt een fan van het werelddeel Europa an sich. Maar mijn liefde voor dit continent heeft niets te maken met het politieke systeem van de E.U. want dit staat natuurlijk niet gelijk aan de prachtige zaken die ons schitterende werelddeel ons te bieden heeft. Ik schreef al eens eerder dat ik de diversiteit van Europa geweldig vind en dat een eventuele politieke eenheid niet tot een culturele eenheidsworst moet gaan leiden, met Europese steden waar alleen nog maar dezelfde winkels en restaurants te vinden zijn zoals McDonalds, Starbucks, H&M, en Peek & Cloppenburg. 

De laatste tijd, als ik weer eens lees over wat onder meer ‘de Grieken’ ons zogenaamd in Europa allemaal aandoen, moet ik denken aan een oud Grieks verhaal.


meer lezen

“Griechischer Wein”

Griekse Retsina wijn
Griekse Retsina wijn

Afgelopen twee weken schreef ik over Griekse gerechten waarvan ik genoten heb toen ik afgelopen maand in Athene en omgeving was. Het meest opmerkelijke waren de bloembolletjes die ik geserveerd kreeg ergens in Oud-Korinthe en waar ik verleden week over schreef. Het is waarschijnlijk de bol van de wilde hyacint die ik gegeten heb, maar er blijken meer gewassen op de Peloponnesos te zijn waarvan de bol eetbaar is.
Waar ik nog niet over geschreven heb is wat je bij al deze Griekse gerechten en mezes kunt drinken. Bijna vanzelfsprekend kom je dan bij wijn uit want er wordt in overvloed wijn in Griekenland geproduceerd. De Grieken zijn waarschijnlijk de grondleggers van de wijnbouwkunst. Niet voor niets hadden de oude Grieken een speciale god voor de wijn, genaamd Dionysos. Waarschijnlijk zijn de Grieken uit de Oudheid zelfs verantwoordelijk voor het ontstaan van de wijnbouw in Frankrijk, omdat hier ooit ook Griekse koloniën waren en Zuid-Frankrijk een onderdeel was van ‘Magna Graecia’.

 

meer lezen

De culinaire streek rond Athene

Verleden week schreef ik al over verschillende heerlijke Griekse voorgerechten, die ook wel bekend zijn als Mezedes. Aan bod kwamen toen onder meer de Dolmadhákia (gevulde druivenbladeren),  de Tyrópita (Griekse kaassoufflé) de Olokythokeftédhes (Courgette-burgertjes) en de Moussakás. Ik realiseerde me later dat ik natuurlijk maar een beperkt aantal voorgerechten genoemd had en dat je moet weten dat er natuurlijk  nog veel en veel meer zijn. In het bijzonder wil ik nog noemen de Tzatziki. Dit is het beroemde Griekse voorgerecht dat bereid is met yoghurt, komkommer en knoflook. Dit gerecht is zo ingeburgerd in Nederland dat je het zelfs bij de Albert Heijn kunt kopen. Een ander bekend gerecht dat je inmiddels ook regelmatig in Nederland op de menukaart ziet staan is de Melitzano Salata. Deze salade is namelijk ook bekend in een Turkse variant en heet dan Baba Ganoesj.

meer lezen

Wil je ook kenner worden van Athene en meer weten over haar geschiedenis, cultuur, musea, prominente inwoners, culinaire gebruiken, bijzondere hoogtepunten en andere wetenswaardigheden? 

Kijk hier voor een eventuele reis met ons naar deze bestemming

of

Kijk hier voor één van onze arrangementen / presentaties over deze stad.

Wil je meer informatie neem dan contact met mij op via info@kunststad.nl of bel naar 06-13691381.