Napels (IT)

Ga virtueel mee op reis naar Napels!

“Een mens die Napels heeft gezien kan nooit meer treurig zijn”, aldus de Duitse schrijver Goethe en dat kan ik niet ontkennen, alhoewel ik dit gevoel bij vele Europese steden heb. Napels is een bijna onontdekte parel en is een stad die je als liefhebber van kunst en cultuur echt ooit eens moet bezoeken. Je kunt onder meer slenteren langs de immense collectie met klassieke kunst van het Nationaal Archeologisch Museum. Waar ik ook van onder de indruk was is de imposante schilderijencollectie van het Museo di Capodimonte. Vanaf de plek waar dit museum staat genoot ik laatst na mijn bezoek van het fenomenale uitzicht over de zee en over de Baai van Napels. Natuurlijk ontkom je dan niet aan de Vesuvius, de vulkaan die ooit een aantal klassieke nabij gelegen plaatsen met een dikke laag as bedekte, waarvan Pompeï waarschijnlijk de beroemdste archeologische bezienswaardigheid is. Natuurlijk eet ik in Napels, op de plek waar de pizza ooit is uitgevonden, graag allerlei Napolitaanse culinaire lekkernijen.

Het is mij al meerdere keren overkomen dat ik veel langer in Napels ben gebleven dan ik gepland had omdat ik steeds weer nieuwe dingen ontdekte.

 

Klik op de onderstaande miniaturen om ze te vergroten en zo nog meer afbeeldingen te zien: 


Musea van Napels

Museo Archeologico Nazionale

Een absolute aanrader in Napels is het Nationaal Archeologisch Museum dat in mijn ogen kan wedijveren met de oudheidkundige collecties van het Capitolijnsmuseum in Rome en het Vaticaansmuseum. Direct bij binnenkomst word je al getrakteerd op meer dan levesgrote sculpturen van Romeinse Keizers, waarbij bijvoorbeeld het grote hoofd van Keizer Vespasianus heel opvallend is. 

Klik op de onderstaande miniaturen om ze te vergroten en zo nog meer afbeeldingen te zien: 


Museo Archeologico Nazionale - Alexandermozaïek

In het Nationaal Archeologisch Museum is een overvloed aan Romeinse kunst te bewonderen, een deel hiervan is opgegraven in de omgeving van Napels waarbij Pompeï de bekendste archeologische vindplaats is. Hiervandaan komt ook het beroemde Alexandermozaïek, dat gevonden is in het Huis van de Faun. Tegenwoordig is dit immense mozaïek één van de topstukken van het museum.


Museum Capodimonte

In het paleis van Capodimonte bevindt zich tegenwoordig het gelijknamige museum met een bijzondere collectie. Er zijn bekende werken van Titiaan te bewonderen zijn, maar ook schilderijen van Botticelli, Masaccio, Rafaël en Pieter Brueghel de Oudere. Zoals de naam van het museum al doet vermoeden bevindt het gebouw zich op een heuvel (‘monte’) in de stad en het was voor mij mooie, stevige wandeling om hier te komen, maar deze tocht is zeer de moeite waard! 


Opmerkelijke plekken in Napels

De baai van Napels en de Vesuvius

Vanaf de verschillende heuvels die rond het centrum van Napels liggen heb je een schitterend uitzicht op de Baai van Napels en de nabij gelegen Vesuvius. Vanwege deze bijzondere omgeving rond de Golf van Napels werd in de 8ste eeuw voor Christus de Griekse stad Néa Pólis (oftewel ‘nieuwe stad’) hier gesticht.

Bij het zien van de Vesuvius moet ik toch steeds denken aan de uitbarsting die 79 jaar na Christus plaats vond en die er voor zorgde dat een aantal Romeinse plaatsen door as en puimsteen werden bedolven, waarvan Pompeï natuurlijk de bekendste is. Vergeet bij je bezoek aan Napels zeker niet de archeologische opgravingen van Pompeï te bezoeken.


Typische Napolitaanse straatjes

Napels ziet er mijns inziens precies uit zoals je de stad in je gedachten heb als je er nog nooit geweest bent; smalle straatjes met talrijke overhangende lijnen met wasgoed, vele mensen die op straat hun koopwaar aanbieden of met elkaar druk staan te praten. Dit alles klopt! In Napels heb ik telkens het gevoel alsof ik in een Italiaanse film bent beland en ik kijk op deze ‘filmset’ altijd mijn ogen uit. Het gewoon door de stad flaneren is al een belevenis op zich en dat is al een reden temeer om een keer naar Napels te gaan.


Kerststallen van Napels

In en rondom de Via San Gregorio Armeno, in het oude centrum van Napels, bevinden zich de eeuwenoude ateliers waar de beroemde Napolitaanse kerststallen worden gemaakt. Ik zag er kerststalmakers, deels in de openlucht, druk bezig om kleine gebouwen en poppen te maken die een onderdeel zijn van het schouwspel rond de geboorte van Christus. Ik keek mijn ogen uit bij de hoeveelheid verschillende figuurtjes die er bij de kerststal kunnen worden bij geplaatst. Naast herders en de drie koningen kun je ook bekende voetballers, politici en zelfs de paus in popvorm aanschaffen. 


Bijzondere personen in Napels

Pulcinella

In Napels wordt je op allerlei plekken in de stad herinnert aan een clowneske figuur met de naam Pulcinella, die hier zijn oorsprong heeft. Pulcinella is afkomstig uit de historische Commedia dell'arte, waarbij de hoofdrolspelers meestal gemaskerd zijn. Zo ook Pulcinella, hij heeft een zwart halfmasker op waarbij zijn neus lang en krom is en dat hem zo herkenbaar maakt. Ergens in één van de smalle straatjes in het oude centrum van Napels kwam ik een bronzen hoofd van Pulcinella tegen en ik herkende hem door zijn uiterlijke kenmerken meteen!

 

 


Caravaggio in Napels

De beroemde schilder Caravaggio, grondlegger van de Barokke schilderkunst, is in Napels op twee plekken in de oude binnenstad vertegenwoordigd. Allereerst in de kerk ‘Pio Monte della Misericordia’, waar boven het altaar een groot doek van deze barokke meester hangt met de titel ‘De Zeven Werken van Barmhartigheid’ (1607), dat trouwens door de gehele ambiance behoorlijk veel indruk op mij maakte. In het stadspaleis ‘Palazzo Zevallos Stigliano’ hangt ook een werk van Caravaggio genaamd ‘Martirio di sant’Orsola', dat daarentegen bij mij juist wat vervreemding opriep en in mijn ogen de echte kenmerken van Caravaggio mist. 


Architectuur in Napels

Castel Nuovo

Het Castel Nuovo, gelegen aan de haven van Napels, is in tegenstelling tot wat je bij de naam zou denken helemaal niet zo nieuw (‘Nuovo’) maar het stamt deels uit de 13de  eeuw en heeft grote verbouwingen ondergaan halverwege de 15de eeuw. Het kasteel was tijdenlang de residentie van de koningen van het Koninkrijk Sicilië en daar doen de meeste ruimtes in het kasteel ook aan herinneren. Een bezoek aan het Castel Nuovo, dat trouwens ook wel Maschio Angioino wordt genoemd,  is alleen al een must vanwege fresco’s van Giotto die zich in de slotkapel ‘Santa Barbara’ bevinden.

 


Kerken in Napels

De kerk 'San Francesco di Paola'

Aan het Piazza del Plebiscito ligt onder meer het imposante 17e-eeuwse Palazzo Reale, ooit de residentie van de koningen van het Koninkrijk Sicilië. Veel opvallender is aan de overzijde van het plein de kerk ‘San Francesco di Paola’, die gebouwd is in de 19de eeuw. De zuilengalerij van deze kerk deed mij denken aan de colonnade van de Sint Pieter in Rome en toen ik de kerk voor het eerst binnentrad had ik direct het gevoel alsof ik in het Pantheon, dat ook in Rome staat, was aanbeland. De koepel heeft net als zijn Romeinse voorbeeld een lichtopening in het midden maar hier is dit centrale bovenlicht met een glazen lantaarn afgesloten. Echt een kerk die je volgens mij in Napels niet over mag slaan! Mijn persoonlijke verhalen over Napels (blogs)

Ik heb tijdens mijn bezoeken aan deze stad verschillende verhalen, mijn Travel Tales, geschreven over onder meer de bezienswaardigheden, musea en andere interessante zaken die ik tegen kwam. Hieronder kun je de artikelen vinden die ik hierover gepubliceerd heb. Veel leesplezier!


Paus Paulus de Derde had zijn zaakjes aardig op orde

Afgelopen dinsdag stond ik met een groep enthousiaste deelnemers tijdens mijn KUNSTSTAD-reis voor het beroemde schilderij Paus Paulus III met zijn kleinzonen”, geschilderd door de grote Renaissancemeester Titiaan. Dit werk bevindt zich in het indrukwekkende Capodimonte Museum in Napels en behoort tot één van de hoogtepunten uit de kunstgeschiedenis.

Mijn toehoorders keken met enige verbazing naar het betreffende schilderij waarop zij zagen dat naast Paus Paulus de Derde (1468-1549) ook twee jonge mannen stonden, die zijn kleinzonen bleken te zijn. Paus Paulus III werd oorspronkelijk geboren als Alessandro Farnese en was een telg uit een voorname Toscaanse familie. In zijn jeugd kreeg hij zijn opleiding aan het hof van Lorenzo de’ Medici in Florence. Zijn afkomst en zijn belangrijke connecties zorgden ervoor dat Alessandro Farnese al op 25-jarige leeftijd kardinaal werd en toen hij begin veertig was kreeg hij zelfs de invloedrijke titel van Bisschop van Parma


meer lezen

Bekende Napolitanen

Afgelopen maandag ging ik op weg naar de prachtige stad Napels. Met enige vertraging vertrok ik vanaf onze nationale luchthaven Schiphol. Het oponthoud mocht mijn (voor)pret niet drukken want ik wist dat ik een perfecte zitplaats op de eerste rij zou krijgen, waar ik heerlijk mijn lange benen tijdens de vlucht kon strekken. En ondanks dat het vliegtuig lekker vol was zag ik dus zogezegd niet tegen de vlucht op. Toen ik me eenmaal aan boord geïnstalleerd had en we vervolgens opgestegen waren, begon ik met veel plezier te lezen in het juist verschenen boek van Mariët Meester getiteld ‘De Tribune van de Armen’. Vooraf wist ik dat dit boek niet over het Zuid-Italiaanse Napels zou gaan, maar over het Zuid-Spaanse Andalusië. Ik werd, terwijl ik me inmiddels op meer dan tien kilometer hoogte bevond, direct gegrepen door alles wat Mariët schreef. Andalusië en met name Málaga is één van mijn favoriete plekken in Europa en al lezend in dit boeiende boek had ik het amper door dat de vliegtijd zo snel was verstreken. 


meer lezen

De ontvoering van Europa

Tijdens recente Nederlandse verkiezingen kwam regelmatig het thema Europa en de E.U. (Europese Unie) ter sprake. Sommige politieke partijen zijn een verwoed voorstander van deze Europese samenwerking en andere stromingen in de politiek zijn een fervent tegenstander van dit fenomeen. Mijn mening als het hierom gaat is neutraal, ik ben echter wel echt een fan van het werelddeel Europa an sich. Maar mijn liefde voor dit continent heeft niets te maken met het politieke systeem van de E.U. want dit staat natuurlijk niet gelijk aan de prachtige zaken die ons schitterende werelddeel ons te bieden heeft. Ik schreef al eens eerder dat ik de diversiteit van Europa geweldig vind en dat een eventuele politieke eenheid niet tot een culturele eenheidsworst moet gaan leiden, met Europese steden waar alleen nog maar dezelfde winkels en restaurants te vinden zijn zoals McDonalds, Starbucks, H&M, en Peek & Cloppenburg. 

De laatste tijd, als ik weer eens lees over wat onder meer ‘de Grieken’ ons zogenaamd in Europa allemaal aandoen, moet ik denken aan een oud Grieks verhaal.


meer lezen

Interessante websites over Napels:

www.napels-passie.blogspot.nl

De Groninger Henk Woudsma schrijft bevlogen blogs over Napels en zijn verhalen zijn zeer interessant om te lezen voor de Napelsbezoeker die niet alleen de standaard toeristische bezienswaardigheden wil bekijken. Woudstra staat met name stil bij de Napolitaanse kunstgeschiedenis en kunstenaars die actief waren in Napels. Ik vond het leuk om het verhaal van Woudsma te lezen over ‘De aanbidding der Herders’ van de 16de eeuwse schilder Jacob Cornelisz van Oostsanen, dat zich in de collectie van het 'Museo di Capodimonte' bevindt. Hij wees me erop dat de haven die we op de achtergrond zien nooit Bethlehem kan zijn (want dat is geen havenstad) maar dat onze Hollandse Meester de haven van Napels heeft geschilderd!Reisliteratuur over Napels:

ANWB Reisgids

De ANWB-reisgidsen zijn compact, handig en niet duur (€ 9,95), dus een reden om mee te nemen in je handbagage,

Soms hebben vertaalde reisgidsen, zoals de ANWB-gids over Napels, van die vreemde zinsneden of staan er sowieso rare uitdrukkingen in. Bijvoorbeeld op bladzijde 86 heeft men het over het bekende café Gambrinus. De gastvrijheid zou daar goed tot uitdrukking komen in onder ander het stucwerk.

 

Bekijk op bol.com

Capitool Reisgids

De Capitoolreisgidsen, ook deze van Napels, zijn altijd erg vermakelijk om te lezen dat komt onder meer door de vele afbeeldingen, tekeningen van dwarsdoorsneden van gebouwen en de afwisselend opmaak van de reisgids. Bij deze uitgave over Napels is het opvallend dat de schrijvers je op de eerste bladzijde min of meer al Napels uit willen sturen voor ontdekkingstochten in de omgeving, zoals een trip naar de Amalfikust of naar Capri. Bedoelt men hiermee dat Napels niet genoeg te bieden heeft voor een langer verblijf? Zo ja, dan deel ik niet dezelfde mening.

Bekijk op bol.com


Wil je ook kenner worden van Napels en meer weten over haar geschiedenis, cultuur, musea, prominente inwoners, culinaire gebruiken, bijzondere hoogtepunten en andere wetenswaardigheden? 

Voor meer informatie neem je contact met mij op via info@kunststad.nl of bel naar 06-13691381.