Porto (PT)

Ga virtueel mee op reis naar Porto!

De meeste mensen denken bij Porto meteen aan de zoete sterke wijn met de gelijknamige naam, die inderdaad aan de overzijde van de rivier De Douro, waar Porto aan gelegen is, geproduceerd wordt, maar de stad Porto heeft heel veel meer te bieden. Wist je trouwens dat de stad ooit Portucale heette en daar de landsnaam Portugal van is afgeleid?

De Portus Cale (Haven van Cale), later bekend als Portucale, werd meer dan tweeduizend jaar geleden door de Romeinen gesticht. Het hele oude centrum van Porto met talrijke bijzondere gebouwen is één openluchtmuseum en het is dan ook niet voor niets dat het op de Werelderfgoedlijst van de Unesco is geplaatst.

De stad verraste me enorm en ik had na aankomst gelijk de drang om op ontdekkingstocht te gaan in de kleine straatjes, langs de prachtige rivier en langs de bijzondere porthuizen. Gelukkig nam ik ook regelmatig de moeite om naar boven te kijken, want wat een bijzondere gevels kom je er tegen. Een heerlijke stad!

 

Klik op de onderstaande miniaturen om ze te vergroten en zo nog meer afbeeldingen te zien: Opmerkelijke plekken in Porto


Ponte Louis I

 


Pilaren van de oude Ponte Pênsil

 


Uitzicht op historisch Porto

 


Straatbeeld Porto

 


PORTO

 


Mercado do Bolhão

 


Nederlandse taferelen in Porto

 


Porthuizen in Gaia

 


Lachende Chinezen in het Cordoaria park

 


Mercado Ferreira Borges

 


Elevador da Lada

 

 


Zonsondergang op het strand van Porto

 Musea van Porto


Museu Nacional Soares dos Reis

 

Klik op de onderstaande miniaturen om ze te vergroten en zo nog meer afbeeldingen te zien: 


Museu Nacional Soares dos Reis

 


Fundação De Serralves 

 


MMIPO - Museu da Misericórdia do Porto 

 Bijzondere personen in Porto


Hertog van Wellington

 

 

 Architectuur in Porto


Casa da Música, architect Rem Koolhaas

 

 


Bijzondere gedecoreerde gevels in Porto

 

 


Nationaal Theater

 

 


Boekhandel Fonte dos Leões

 

 


Tegeltableaus in het Centraal Station

 

 


Historische stadsmuur

 

 


Paleis van Justitie

 

 Kerken in Porto


De kathedraal


Torre dos Clérigos


Igreja do Carmo


Igreja da Trinidade


Igreja Paroquial de Santo IldefonsoMijn persoonlijke verhalen over Porto (blogs)

Ik heb tijdens mijn bezoeken aan deze stad verschillende verhalen, mijn Travel Tales, geschreven over onder meer de bezienswaardigheden, musea en andere interessante zaken die ik tegen kwam. Hieronder kun je de artikelen vinden die ik hierover gepubliceerd heb. Veel leesplezier!


Een portje in Porto

Zoals velen weten ben ik geïnteresseerd in allerlei uiteenlopende facetten van de kunst en cultuur. Het heerlijkste vind ik het om op ontdekkingstocht te gaan en de prachtigste plekjes – en dat zijn er veel – met eigen ogen te gaan bekijken. Echter ik vind het ook een groot genoegen om van mijn belevenissen en ontdekkingen verslag te doen. Aankomende weekend zal ik dit dan ook weer doen. Aanstaande zaterdag zal ik met veel passie en overgave over Porto, de tweede stad van Portugal, vertellen. Het mooie Porto heeft echt mijn hart gestolen en dit gebeurde afgelopen feestdagen toen ik meer dan tien dagen een bezoek aan deze havenstad bracht. 

Het was heerlijk om op deze inspirerende plek zowel de kerstdagen als het oudejaarsfeest te mogen vieren. En op dit moment ben ik zogezegd bezig een boeiende presentatie af te ronden waarbij ik deze typische kunststad zo goed mogelijk in de schijnwerpers wil zetten. 


meer lezen

Wandelend als een flaneur door de Europese steden

Eergisteren wandelde ik door de karakteristieke straatjes van mijn geliefde Málaga en ik genoot van de historische Andalusische architectuur die de stad rijk is. Tijdens mijn wandeltochten kijk ik ook graag naar het doen en laten van de lokale bevolking want dat maakt de beleving van een plek zo speciaal.

Het weer was buitengewoon aangenaam hier in Zuid-Spanje; de lucht was helemaal blauw en de zon scheen heerlijk. De temperatuur was rond de 20 graden en voor de eerste week van januari blijft dat voor een Nederlander als ik bijzonder om mee te maken. Prima omstandigheden dus om een lange wandeling te maken. Ik liep op mijn gemak langs het Romeinse amfitheater en zag het hoger gelegen fort liggen dat zijn oorsprong in de Moorse tijd heeft. Ik liep door de palmentuin en zo kwam ik uiteindelijk bij de Middellandse Zeekust aan. De combinatie van dit alles maakt deze stad aantrekkelijk en compleet.


meer lezen

Opmerkelijk hotels waar ik de afgelopen tijd verbleef

Meestal schrijf ik in mijn Travel Tales met veel genoegen over alle kunst en cultuur die ik tijdens mijn reizen tegenkom. Wist je trouwens dat Judith en ik alweer de vierde jaargang zijn ingegaan van onze wekelijkse geschreven reisbelevenissen? En degene die ons een beetje kennen weten dat we nog lang niet zijn uitverteld en -geschreven. Wat trouwens ook heel leuk om te doen is is om 'live' een verslag te doen tijdens een reis door middel van een korte film en die hebben wij dan ook een aantal keer gemaakt dit jaar. Met name bepaalde hotels die ik zeer bezienswaardig vond heb ik op het 'bewogen beeld' vastgelegd en deze keer wil ik een compilatie laten zien van deze video's van de afgelopen anderhalf jaar.

meer lezen

Literatuur over Porto

ANWB Reisgids

 

 

Koop bij bol.com


Wil je ook kenner worden van Porto en meer weten over haar geschiedenis, cultuur, musea, prominente inwoners, culinaire gebruiken, bijzondere hoogtepunten en andere wetenswaardigheden? 

Voor meer informatie neem je contact met mij op via info@kunststad.nl of bel naar 06-13691381.