Documenta in Kassel, kunstreis Kassel, Fridericianum

4-daagse kunstreis Kassel & De Documenta 14

Diverse data in juni, juli en augustus 2017


100 Dagen kunstmanifestatie De Documenta in Kassel is een absolute lekkernij voor liefhebbers van moderne kunst. Wij maken echter een mooie mix van moderne en historische kunst tijdens deze kunstreis. Deze combinatie maakt deze trip tot een van ons meest populaire culturele uitjes.

De Documenta, thema 2017: Leren van Athene

De Documenta in Kassel wordt wereldwijd gezien als één van de allerbelangrijkste internationale moderne kunstmanifestaties en heeft elke keer een thema. Dit jaar staat de kunstmanifestatie in het teken van ‘Leren van Athene’. De invulling van dit thema houdt de organisatie altijd voor zich tot de opening. Die beslissing geeft het kunstfestijn een mysterieus cachet en daarmee extra aantrekkende kracht. Mede dit maakt De Documenta zo in en in populair!

 

Beroemde conservatoren bij dit culturele evenement waren onder andere Rudi Fuchs en Jan Hoet. Dit keer is als artistiek leider de Poolse kunstcriticus Adam Szymczyk gekozen, die onder meer directeur van de Kunsthal in Bazel was.

 

De Documenta 14 vindt plaats op verschillende locaties verspreid door de gehele stad.

Het programma van deze Documentareis omvat onder meer een uitgebreid bezoek aan deze hedendaagse kunstmanifestatie.

 

U wordt daarnaast echter getrakteerd op kunst uit vroeger tijden in onder andere het Museum Schloß Wilhelmshöhe met 17e eeuwse meesterwerken.

Documenta in Kassel, kunstreis Kassel, Fridericianum
De Orangerie in Kassel
Documenta in Kassel, kunstreis Kassel, Fridericianum
De gezellige Markthalle in Kassel

We noemen 2 van de beroemdste werken die u daar bewonderen kunt: het schilderij dat Rembrandt heeft gemaakt van zijn vrouw Saskia en het topstuk van de schertsfiguur ‘Pekelhaering’ is van Frans Hals.  Kunst uit de 19e en 20e eeuw zult u tegenkomen in de Neue Galerie Kassel.

 

Deze buitengewone kunstreis sluiten we af met een bezoek aan de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, die te vinden is in 2 bekende musea in Düsseldorf K20 en K21.

 

Het vervoer tijdens deze  kunstreis van KUNSTSTAD is per touringbus.


"Ik vond de reis naar Kassel erg verrassend. Ik had mij verheugd op de hedendaagse kunst van De Documenta. Marcel vertelde mij echter ook een heel boeiend verhaal over prachtige werken van Rembrandt in

Schloß Wilhelmhöhe" -Kees van Vliet-Documenta in Kassel, kunstreis Kassel, Rembrandt
Het beroemde portret dat Rembrandt van zijn vrouw Saskia maakte
Documenta in Kassel, kunstreis Kassel, Fridericianum
Schloß Wilhelmshöhe herbergt een bijzondere collectie 17de eeuwse kunst


DAGPROGRAMMA kunstreis Kassel & De Documenta 14

DAG 1: U reist snel en comfortabel per luxe touringcar vanaf de startplek in Breukelen naar de historische stad Kassel. Tijdens de rit geeft de kunsthistoricus een uitgebreide inleiding op het programma en vertelt over wat u gaat zien op de Documenta expositie.  

Aan het begin van de middag arriveert u in het luxueuze hotel.

Die middag krijgt u de mogelijkheid om onder kunsthistorische begeleiding een bezoek te brengen aan de Gemäldegalerie die gehuisvest is in het Museum Schloß Wilhelmshöhe. Hier bevinden zich werken van beroemde meesters zoals Albrecht Dürer, Lucas Cranach, Frans Hals, Rembrandt van Rijn en Jacob Van Ruijsdael.


"Wat vond ik het heerlijk om in zo'n fijn hotel in het centrum van Kassel te verblijven. Van alle gemakken voorzien en we liepen zo naar alle bezienswaardigheden toe" -Nelleke de Jong- 


DAG 2: De hele 2e dag van deze kunstreis staat in het teken van de gerenommeerde kunstmanifestatie De Documenta 14. We vertrekken ‘s ochtends gezamenlijk naar de hoofdentree van de kunstmanifestatie. U krijgt uitgebreide informatie en een inleiding over deze kunstmanifestatie en gaat gedeeltelijk uw eigen weg om van De Documenta uw eigen belevenis te maken.

DAG 3: Op de 3e dag van deze unieke reis gaan we naar een indrukwekkende kunstenaarsnecropolis, die even buiten Kassel aan de rand van het Habichtswald is gelegen. Verschillende kunstenaars die ooit geëxposeerd hebben op één van de vele Documenta manifestaties, hebben in hun testament laten opnemen dat ze hier begraven wilden worden. Deze bijzondere plek werd een combinatie van begraafplaats en kunstproject. 

We eindigen de ochtend in de Neue Galerie Kassel. Het museum exposeert werken van toonaangevende kunstenaars uit de 19de tot en met 21ste eeuw, zoals Lovis Corinth en Joseph Beuys. Daarnaast vindt u er aankopen die door het museum gedaan zijn tijdens alle voorgaande Documenta’s.

Vervolgens kunt u zich ’s middags nog een keer onderdompelen in het rijke aanbod van De Documenta 14.

 

DAG 4: ’s Morgens vertrekt u weer uit Kassel om op weg te gaan naar de stad Düsseldorf. Hier bezoekt u de beroemde Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen. Deze indrukwekkende collectie is ondergebracht in 2 musea genaamd K20 en K21. In het eerste museum, K20, zijn alle grote namen uit de 20e eeuw vertegenwoordigd: Picasso, Magritte, Mondriaan en Pollock. In K21 vindt u grootheden van de 21e eeuwse kunst, zoals Sigmar Polke, Jeff Wall en Bill Viola.* 

* Programma onder voorbehoud van wijzigingen.Uw voordelen van een kunstreis bij KUNSTSTAD

Uw voordelen bij een kunstreis via KUNSTSTAD gaan ver:

 • u geniet 4 volle dagen in kunststad Kassel: we vertrekken in de ochtend heen op de eerste dag en aan het einde van de middag terug op de laatste dag. Midden in de nacht opstaan of laat thuiskomen is er dus niet bij
 • bij het centrale vertrekpunt, het Van der Valk Hotel Breukelen, wordt u ontvangen met koffie en gebak, waardoor uw reis ontspannen van start gaat
 • bij het hotel is het inchecken al geregeld. U krijgt direct de sleutel naar uw kamer
 • reist u alleen, ook dan krijgt u een 2-persoonskamer geheel voor u alleen
 • het 4-sterrenhotel staat in het centrum. Extra vroeg opstaan en een eind reizen, voordat het programma van start gaat is dus niet nodig, terwijl u uitrust in het comfort van een uitstekend hotel
 • deze culture reis is onder begeleiding en heeft een vast programma. U kiest er echter zelf voor of u de hele dag meedoet met ons programma of (deels) uw eigen weg gaat. U bent dus vrij om mee te doen wanneer u wilt
 • wachten in lange rijen bij de musea is van de baan: wij hebben uw kaartje al en kunnen zonder te wachten naar binnen
 • u kunt ‘s avond kiezen of u mee-eet met de groep in de kwaliteitsrestaurants, die wij geregeld hebben. U hoeft dus nooit alleen te eten of zelf te zoeken naar het lekkerste eten op de gezelligste plekjes.
 • uw reisgids is een Nederlandstalige kunsthistoricus (mr. drs. Marcel Verhoeven). Hij kent alle bijzondere verhalen achter de kunst en architectuur die niemand anders u vertelt.


Informatie over de kunstreis Kassel: De Documenta

Reisdata:

Donderdag 22 t/m zondag 25 juni 2017  Gegarandeerd vertrek. Nog slechts 2 plaatsen beschikbaar voor deze datum.
Donderdag 6 t/m zondag 9 juli 2017 **  

Donderdag 13 t/m zondag 16 juli 2017

 

Donderdag 10 t/m zondag 13 augustus 2017

 

Prijs:

Vanaf € 580
Amici-tarief € 560
De prijzen zijn per persoon en op basis van een tweepersoonskamer   
Toeslag kamer voor eenpersoonsgebruik € 194,-                                                                        

Betalingen en kortingen:

Meldt u zich aan vóór 7 februari 2017 dan ontvangt u € 25,- vroegboekkorting. 

Als Amici betaalt u met deze korting dus € 535,-

Groepsgrootte:

20-42 deelnemers

Deze kunstreis naar De Documenta in Kassel is inclusief:

 • kunsthistorische begeleiding door mr. drs. Marcel Verhoeven of een andere kunsthistoricus uit het KUNSTSTAD-team.
 • vervoer per comfortabele touringcar, die ook ter plekke tot de beschikking staat. U stapt op bij het Van der Valk Hotel in Breukelen, wat naast het station ligt. U kunt de opstapplaats dus goed bereiken met de auto of het openbaar vervoer
 • verblijf in een luxe 4-sterren hotel in het centrum van Kassel, inclusief uitgebreid ontbijtbuffet
 • ontvangst met koffie en gebak in het Van der Valk Hotel Breukelen **
 • gratis parkeren bij het Van der Valk Hotel Breukelen als u met de auto komt **
 • entreegelden van alle bezienswaardigheden die op het programma staan (circa € 60,-)
 • een glas wijn op een gezellige locatie op de eerste dag.
 • informatiemateriaal.
 • administratiekosten € 25,-. 

** De reis van 6 juli 2017 vertrekt vanaf het Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent. De eventuele parkeerkosten zijn hier niet bij de prijs inbegrepen.

Deze kunstreis naar De Documenta in Kassel is exclusief:

 • lunches en diners
 • persoonlijke uitgaven
 • reis- en/of annuleringsverzekering

Extra:

The Dinner Club biedt elke avond een facultatieve mogelijkheid om (op eigen kosten) samen te dineren, waarbij gevarieerde restaurants op het programma staan. 

 

Bent u liefhebber van moderne kunst? Dan mag een bezoek aan De Documenta in Kassel niet ontbreken aan uw collectie herinneringen. Deze kunstreis behoort tot een van onze meest populaire culturele trips. Wacht dus niet te lang met boeken!