Arrangement  

'Prachtig Porto'

Zaterdag 11 maart 2017


De meeste mensen denken bij Porto meteen aan de zoete sterke wijn met de gelijknamige naam, die inderdaad aan de overzijde van de rivier De Douro, waar Porto aan gelegen is, geproduceerd wordt, maar de stad Porto heeft heel veel meer te bieden.  

Wist je bijvoorbeeld dat de stad ooit Portucale heette en daar de landsnaam Portugal van is afgeleid? En heb je wel eens gehoord dat het hele oude centrum van Porto, met talrijke bijzondere gebouwen, net één groot openluchtmuseum is dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO is geplaatst?

Tijdens dit uitgebreide arrangement laat ik je niet alleen kennismaken met het historische Porto, maar neem ik je ook virtueel mee naar Gaia, de stad gelegen aan de andere kant van de Douro. Villa Nova de Gaia, zoals de stad voluit heet, is een onafhankelijke gemeente waar alle beroemde porthuizen zijn gelegen. Deze middag zullen we daarom uiteraard ook genieten van een glaasje originele Portugese port!


Daarnaast laat ik je een aantal opvallende hoogtepunten van de stad zien, zoals de 76 meter hoge toren van De Igreja dos Clérgos kerk. De kathedraal aan de Terreiro da Sé overtreft dit eerst genoemde kerkgebouw weer, met twee torens en een koepel gelegen op een heuvel midden in de stad is dit oudste monument van Porto ook gelijk een belangrijk blikvanger van de stad.

Heel verrassend en zeer bezienswaardig vind ik het feit dat er in Porto ook behoorlijk veel gebouwen te vinden zijn uit de tijd van de Art Nouveau. Ik kwam tijdens mijn wandeltochten door de stad een aantal schitterende voorbeelden hier van tegen die ik je niet wil onthouden.

Qua moderne architectuur is Porto ook een interessante plek. Zo is het Museu de Arte Contemporânea (Museum voor Hedendaagse Kunst), dat officieel Fundação de Serralves heet, een opvallend bouwwerk. Het ligt in een schitterend park ‘Parque de Serralves’ aan de rand van het centrum van Porto en is ontworpen door de bekende Portugese architect Álvaro Siza. Van de hand van zijn collega Eduardo Souto de Moura is het Casa das Artes, dat eveneens opvalt door zijn gestileerdheid. Het Casa de Música is trouwens ook bijzonder. Dit futuristische, moderne en strakke gebouw is ontworpen door onze eigen architect Rem Koolhaas en werd gemaakt omdat Porto in 2001 Culturele Hoofdstad was.

Je begrijpt al dat ik over Porto niet uitgesproken raak. Graag laat ik je deze middag zien waarom.

 

Het arrangement vindt plaats in het Hilton Hotel in Amsterdam en start met een inloop om 14.00 uur. We sluiten de middag traditiegetrouw gezellig af met een glas wijn en borrelhapjes.

 

Datum: Zaterdag 11 maart 2017

Tijdstip: 14.00-17.00 uur

Prijs: € 59,50 p.p. Amici-tarief € 39,50 p.p.

Inclusief: Koffie/thee met petites fourtjes, uitgebreide presentatie, koffiepauze en gezellige borrel met hapjes.

 

Locatie:

Hilton Hotel Amsterdam

Apollolaan 138

Amsterdam

 

NB. Als je deelneemt aan het arrangement kun je kosteloos parkeren op het parkeerterrein van het Hilton Hotel.

 

Arrangement 'Prachtig Porto', 11 maart 2017

€ 39,50


Routebeschrijving naar het Hilton Hotel Amsterdam.