Alle Travel Tales van Marcel Verhoeven over Córdoba


Loop naar de Rambam!

Op dit moment kijk ik uit op het treinstation van de Zuid-Spaanse stad Córdoba, waar ik zo meteen de trein naar mijn geliefde Málaga zal nemen. De treinreis die voor mij in het verschiet ligt duurt slechts een uurtje en tijdens deze trip zal ik een prachtig uitzicht over het heuvelachtige landschap hebben dat vol staat met vele citrusgaarden en eeuwenoude olijfbomen, waar Andalusië zo bekend om is. Ik heb overigens weer genoten van mijn verblijf in Córdoba en het nabij gelegen Sevilla, waar ik verleden week verschillende voorbereidende wandelingen heb gemaakt en waar ik vervolgens afgelopen dagen nogmaals ben teruggekeerd om de deelnemers van de KUNSTSTAD-reis ‘Sereen Sevilla & Concreet Córdoba’ alle bijzondere plekken te laten zien.

Bij zowel Córdoba als Sevilla zijn in het straatbeeld de Moorse elementen, uit de tijd dat de Arabieren heer en meester in deze steden waren, opvallend aanwezig. Overal word je aan die islamitische tijd van het voormalige Al-Andalus herinnerd; op websites, in reisgidsen, bij de souvenirwinkels en natuurlijk bij de imposante Moorse monumenten zelf. 


meer lezen

Arabisch Europa

De Mezquita kathedraal in Córdoba
De Mezquita kathedraal in Córdoba

Terwijl ik dit verhaal schrijf heb ik uitzicht op de hoge toren van de imposante kathedraal van Sevilla. Het is je eigenlijk niet voor te stellen, maar deze toren is ooit gebouwd als minaret voor de Moorse moskee die hier stond. Ishbiliya, zo heette de stad Sevilla in het Arabisch, is tot 1248 een onderdeel geweest van het Islamitische rijk Al-Andalus en is, net als de nabij gelegen steden Granada en Córdoba, een enorm belangrijk plaats in de Moorse tijd.
Wil je echter een nog beter beeld krijgen hoe een Moorse moskee in die dagen in Zuid-Spanje eruit zag dan dien je naar Córdoba af te reizen, want daar staat de voormalige moskee nog voor het grootste deel overeind. Afgelopen weekend was ik daarom ook in Córdoba en genoot ik van dit bijzondere bouwwerk. Córdoba was de hoofdstad van het middeleeuwse Moorse emiraat (en later Kalifaat) Córdoba en in de hoogtijdagen woonden daar meer dan 500.000 mensen (dat is trouwens meer dan het huidige inwoner aantal). En bij zoveel islamitische inwoners hoorde zoals je begrijpt een enorme moskee. Het religieuze bouwwerk is in verschillende periodes gebouwd en in de vele eeuwen van de Moorse geschiedenis heeft men het steeds verder uitgebreid. De Mezquita, dit is Spaans voor moskee, was eertijds de grootste moskee van Europa en de tweede grootste na die van Mekka. Het had een capaciteit om twintigduizend gelovigen te herbergen.

Bij de eerste bouwperiode van deze Córdobaanse Moskee gebruikte men de zuilen van oude Romeinse gebouwen uit de voorafgaande periode en die oude onderdelen zijn nog steeds ter plekke te bewonderen. Na talloze uitbreidingen ontstond een immense ruimte met meer dan 1200 zuilen.

meer lezen