Alle Travel Tales van Marcel Verhoeven over Florence


Opmerkelijk hotels waar ik de afgelopen tijd verbleef

Meestal schrijf ik in mijn Travel Tales met veel genoegen over alle kunst en cultuur die ik tijdens mijn reizen tegenkom. Wist je trouwens dat Judith en ik alweer de vierde jaargang zijn ingegaan van onze wekelijkse geschreven reisbelevenissen? En degene die ons een beetje kennen weten dat we nog lang niet zijn uitverteld en -geschreven. Wat trouwens ook heel leuk om te doen is is om 'live' een verslag te doen tijdens een reis door middel van een korte film en die hebben wij dan ook een aantal keer gemaakt dit jaar. Met name bepaalde hotels die ik zeer bezienswaardig vond heb ik op het 'bewogen beeld' vastgelegd en deze keer wil ik een compilatie laten zien van deze video's van de afgelopen anderhalf jaar.

meer lezen

“Wat was er beter, de film of het boek?”

Gisteren ging ik heel verwachtingsvol naar de bioscoop om daar de verfilming van het laatste boek van auteur Dan Brown getiteld ‘Inferno’ te gaan bewonderen. Het was al weer een tijd geleden dat ik in de bioscoop was geweest en ik verheugde me op alle sfeerbeelden die in de film voorbij zouden komen. Het verhaal speelt zich deels af in Florence, Venetië en Istanboel.

Het begint al schitterend wanneer je als toeschouwer door middel van camerabeelden in een ‘vogelvlucht’ over het centrum van Florence wordt meegenomen. Fantastisch om van bovenaf, via een enorm bioscoopscherm, de prachtige Renaissancestad te zien. Wat een feest van herkenning en het deed me herinneren aan mijn recente bezoek van een paar weken geleden aan deze stad. Ik werd verderop in de film op dezelfde soort beelden van Venetië en Istanboel getrakteerd. Ik vermoed dat men dit soort spectaculaire shots tegenwoordig maakt met een ‘drone’, je weet wel zo’n supersonisch modern radiografisch wendbaar ‘vliegtuigje’ met een camera eronder.


meer lezen

Wandelen door de ‘Corridoio Vasariano’

Deze dagen ben ik bezig om mijn presentatie over het boek ‘Inferno’ van auteur Dan Brown voor te bereiden. In het kader van de première van de verfilming van deze bestseller geef ik hier eind van deze maand een uitgebreide lezing over (klik hier voor meer informatie). In dit kader liep ik tweeënhalve week geleden nog langs wat belangrijke bezienswaardigheden in Florence, waar een deel van dit boek zich afspeelt. Toen ik recentelijk weer bij het Palazzo Vecchio op het Piazza della Signoria stond moest ik terugdenken aan de uitbundige lancering tweeënhalfjaar geleden van dit laatste boek van Dan Brown. Er was toen een feestelijke bijeenkomst voor journalisten en genodigden georganiseerd in de schitterende Salone dei Cinquecento, dat de belangrijkste zaal is van het oude Florentijnse stadhuis. 

Ik behoorde tot de gelukkigen die daar bij mochten zijn. 


meer lezen

In Rome voel ik me 'als een kind in een speelgoedwinkel'

Veel dingen bekijken en ondernemen vind ik heerlijk, maar af en toe even rustig over de zee turen waardeer ik ook. Dat heb ik dan ook net een uurtje gedaan waarna ik deze Travel Tale begon te schrijven. Zat ik verleden week nog op mijn Florentijnse bordesbalkon met uitzicht over het Piazza Ognissanti met rondom zijn indrukwekkende gebouwen, zit ik nu al weer in Málaga. Trouwe lezers van mijn verhalen weten dat ik inmiddels al enige tijd verknocht ben aan deze Andalusische havenstad en vandaar dat ik hier dus ook weer ben neergestreken om tot rust te komen va de drukke tijd in italië. Toch ben ik, nadat ik nog wat dagen in Florence had geflaneerd, niet direct naar Zuid-Spanje doorgereisd. Ik heb eerst vanuit Florence de trein genomen naar de hoofdstad van Italië. Al sinds enige tijd kan je met de supersnelle trein razendsnel in de ‘Navel van de Wereld’ zijn. In ongeveer anderhalf uur stond ik van de Renaissancestad aan de Arno in het overweldigende Rome.


meer lezen

Belangrijke Heiligen en andere beroemde personen

Op het moment dat ik dit schrijf kijk ik vanuit mijn Florentijnse bordesbalkon over het Piazza Ognissanti waar de gelijknamige Chiesa di Ognissanti aan is gelegen. De kerk is onder andere bekend vanwege twee beroemde fresco’s, namelijk die van de Heilige Jeronimus van de schilder Domenico Ghirlandaio (1449-1494) en met de Heilige Augustinus van Sandro Botticelli (1445-1510). Wat heel interessant is dat de laatst genoemde schilder, die ook bekend is van het beroemde werk ‘De Geboorte van Venus’ dat zich in het nabijgelegen Uffizi Museum bevindt, in deze kerk zijn laatste rustplaats heeft gekregen. Niet alleen het graf van Botticelli is hier te bewonderen, maar ook dat van Amerigo Vespucci (1454 -1512). Wist je dat de voornaam van deze Florentijnse ontdekkingsreiziger uiteindelijk aan het enorme werelddeel gegeven is?

Ik vind het heel bijzonder om in een week tijd zo veel plekken te hebben bezocht waar beroemde mensen werkzaam zijn geweest en/of begraven liggen.


meer lezen