Alle Travel Tales van Marcel Verhoeven over Helsinki


Europa blijft gewoon Europa

Bijna iedereen lijkt momenteel bezig te zijn met het recente Britse referendum, waarbij de meerderheid van de Britten heeft besloten dat ze niet langer mee wil doen met de EU. Tja, het is niet anders en als de majoriteit van de mensen in het Verenigd Koninkrijk dat wil dan moeten we dat als inwoners van de overige Europese lidstaten simpelweg accepteren. Maar…. het is natuurlijk niet het einde van de wereld of beter gezegd niet het einde van Europa. Het werelddeel Europa blijft gewoon bestaan en heeft in zijn lange geschiedenis vele politieke structuren en machtsverhoudingen meegemaakt, en volgens mij zullen er ook nog wel vele volgen.
Het huidige systeem, waarbij onder andere een enorme ploeg politici en een nog flinkere groep ambtenaren met grote regelmaat van Brussel, naar Straatsburg en vervolgens naar Luxemburg verhuist, is ook maar een periode van onze geschiedenis waar een aanzienlijk aantal Europese landen in de afgelopen decennia voor gekozen lijkt te hebben.


meer lezen

Helsinki, Europa’s meest noordelijke hoofdstad 

De witte domkerk domineert de Skyline van Helsinki
De witte domkerk domineert de Skyline van Helsinki

Afgelopen week bezocht ik met het hele gezin Helsinki. Vanuit de Baltische hoofdstad Tallinn, waar we een aantal dagen doorgebracht hadden, namen we de ferry-boot, die ons in ongeveer twee uur naar de overkant van de Oostzee zou varen. In een relatief korte vaartijd zouden we in een bijzondere en inspirerende wereldstad gaan vertoeven. Toen de Finse hoofdstad langzaam in zicht kwam passeerden we enige eilanden die voor de kust van Finland gesitueerd waren. In de verte zag ik op één van deze kusteilanden delen van een fortificatie liggen. Het was het indrukwekkende Sveaborg, oftewel in het Nederlands ‘Zweedse Burcht’, een historische vesting die door de Zweden op zes verschillende eilanden voor de haven van Helsinki was gebouwd. Dit historische militaire bouwwerk zegt ook direct iets over de geschiedenis van Finland en zijn hoofdstad, namelijk dat het vanaf 1200 tot 1809 een onderdeel van het Zweedse Rijk was.

meer lezen

"Drink met mate"

Café 'Bierhuis Rotterdam' in Helsinki
Café 'Bierhuis Rotterdam' in Helsinki

Na een uitgebreide wandeling door de prachtige Finse hoofdstad Helsinki liep ik op een gegeven moment langs een café met de naam ‘Bierhuis Rotterdam’. Dit klonk toch wel aardig in mijn oren en ik streek hier op het terras neer voor een welverdiend koud drankje. Het terras beschikte zelfs over een mooie buitenbar die in een alleraardigst overdekt prieeltje was gesitueerd. Het eerste wat ik natuurlijk vroeg was wat hun link met Rotterdam was. Was de eigenaar misschien afkomstig uit Rotjeknor en had hij zich als horeca-avonturier in Helsinki gevestigd? De barman vertelde dat hij niemand in de zaak kende die uit Nederland kwam en dat de naam meer een verwijzing was naar de belangrijkste havenstad van Europa. Een leuk compliment voor de Rotterdammers, terwijl je zo ver in het noordoosten van Europa zit.

Vervolgens dan maar een keuze maken voor een geschikt koud biertje; ik vermoedde dat er waarschijnlijk wel talloze bieren uit Nederland op de kaart zouden staan, maar dat viel een beetje tegen. Slechts twee pils-bieren uit ons land stonden vermeld en die waren beiden van de firma Bavaria. Zonder direct mijn voorkeuren voor Nederlandse biermerken uit te spreken is dat nu niet het meest getapte biertje in de Lage Landen.

 

meer lezen