Alle Travel Tales van Marcel Verhoeven over Kassel


‘Ich weiß nicht was soll es bedeuten’

Kunst en cultuur spelen deze afgelopen dagen, net als verleden week trouwens, bij mij weer een hoofdrol. Ik bezocht namelijk verschillende musea in de Hessische stad Kassel, waaronder oude schilderkunst in het prachtige Schloß Wilhelmshöhe, gelegen aan de rand van het centrum van Kassel, waar zich een, bijna verborgen, topcollectie bevindt; een overdadige verscheidenheid aan werken van Rembrandt waaronder een schitterende portret van zijn vrouw Saskia, maar ook schitterende schilderijen van Frans Hals, waarbij zijn portret van schertsfiguur ‘Pekelhaering’ veel vragen oproept. Alleen al voor de Gemäldegalerie in Schloß Wilhelmshöhe zou je een keer naar Kassel moeten gaan.

Echter de hoofdreden dat ik mij in Kassel bevond was een belangrijke kunstmanifestatie die om de vijf jaar plaatsvindt genaamd ‘De Documenta’. 

Op talrijke plekken in de stad zijn 100 dagen lang deze zomer verschillende expositieruimtes ingericht die allemaal in het teken stonden van de hedendaagse Moderne Kunst. 


meer lezen

Kassel is een reis waard!

Deze afgelopen week stond voor mij helemaal in het teken van de kunst! Ik reisde afgelopen donderdag vol enthousiasme naar de typische Duitse kunststad Düsseldorf. Wat hebben ze hier toch een prachtige kunstmusea! Twee hiervan bezocht ik afgelopen weekend, namelijk K21, met de klassiek moderne collectie van de ‘Sammlung Nordrhein Westfalen’ en daarnaast was ik ook twee keer in ‘K20’, dat de dependance van het eerder genoemde museum is, waar met name de hedendaagse kunst wordt getoond.

Mijn dochters en ik genoten met volle teugen in het Düsseldorfse K20 museum van de vele originele werken van Picasso, maar ook van Wassily Kandinsky, Franz Mark, Ernst Ludwig Kirchner en niet te vergeten een aantal werken van onze eigen Piet Mondriaan. Wat verheug ik mij erop dat ik aankomende zondag tijdens mijn vierdaagse KUNSTSTAD reis naar Kassel en Düsseldorf hier de groep mag rondleiden.


meer lezen

Venetië en Kassel, kunststeden die je dit jaar moet bezoeken!

Terwijl ik deze Travel Tales schrijf realiseer ik me dat het al weer lang geleden was dat ik zoveel weken achter elkaar in mijn geboorte stad Amsterdam heb vertoefd. Niet erg hoor, maar als echte reisfan gebeurt het eigenlijk de laatste jaren nog zelden dat ik zo honkvast ben. Echter allerlei afspraken en leuke activiteiten die ik georganiseerd heb zorgden ervoor dat ik even op dezelfde plek bleef ‘hangen’, maar ik weet dat ik aanstaande maandagmiddag alweer door het mooie Napels rondwandel en dat daarna al weer allerlei andere buitenlandse bestemmingen op mijn reisprogramma staan. Enkele plekken die ik dit jaar zal bezoeken zijn onder meer het mooie Duitse Kassel en de schitterende Italiaanse Lagunestad Venetië. Venetië en Kassel zijn voor de echte kunstliefhebbers dit jaar dan ook echt een must! In beide steden vinden namelijk in 2017 belangrijke moderne kunstmanifestaties plaats. In Venetië is dat de enorm grote expositie getiteld De Biënnale, die zoals de naam al doet vermoeden, tweejaarlijks plaatsvindt en waarbij in allerlei paviljoens belangrijkje hedendaagse kunst wordt tentoongesteld. 


meer lezen