Alle Travel Tales van Marcel Verhoeven over Marseille


Denkend aan Marseille in Amsterdam

Afgelopen zondag liep ik, tijdens een prachtige zonnige herfstwandeling die ik maakte te genieten van alles wat onze hoofdstad te bieden heeft. Ik kan me best wel voorstellen dat vele toeristen besluiten om naar Amsterdam te komen om al dit moois te aanschouwen. Niet alleen onze schitterende musea zijn de moeite waard, maar ook alle buitengewone bouwkunst is zeer bijzonder. Zo wandelde ik tijdens mijn genoemde wandeltocht over de Keizersgracht en passeerde op een gegeven moment een grachtenpand met de klinkende titel ‘Huis Marseille’. Dit grachtenhuis werd in 1665 gebouwd in opdracht van de Franse koopman Isaac Focquier en herbergt sinds 1999 een fotografie museum. Toen Focquier het huis in de zeventiende eeuw liet bouwen bracht hij een gevelsteen aan waar je in reliëf het oude Marseille kunt zien. Vol bewondering stond ik naar het kunstwerk te kijken en ik herkende de oude haven van de Zuid-Franse stad erin. 


meer lezen

Van Marseille, via Aix-en-Provence naar Arles

Zoals je weet was ik verleden week in Marseille en ik had daar nog best een tijdje kunnen blijven, want zoals je zult begrijpen had ik nog talrijke zaken die ik op mijn lijstje had staan niet bekeken. Toch besloot ik verder te reizen naar een andere nabijgelegen stad en dat was Aix-en-Provence.

Aix is een oude historische stad in de Provence waarvan de geschiedenis terug gaat tot de Romeinse tijd, echter deze plek is bij kunstliefhebbers het meest bekend vanwege het feit dat de modernistische kunstenaar Paul Cézanne (1839-1906) hier geboren is en ook de meeste tijd van zijn leven hier gewerkt heeft. Meer dan twaalf jaar geleden was ik in Aix ook al eens op zoek naar de sporen van Cézanne en ik deed dit verleden week met genoegen nog eens over. Éen van de interessantste plekken waar je aan Cézanne herinnerd wordt is zijn voormalige atelier dat even buiten het stadscentrum op een heuvel is gelegen. Men heeft de ruimte waar hij werkzaam was zo ingericht dat je het gevoel hebt dat de kunstenaar elk moment weer kan binnen komen en kan verder gaan met zijn schildersactiviteiten.


meer lezen

‘Hoogtepunten’ van Marseille

Verleden week schreef ik enthousiast in mijn Travel Tales over mijn eerste (hernieuwde) kennismaking met de stad Marseille. Met name het panorama dat ik vanaf mijn hotelkamerbalkon van het prachtige vijfsterrenhotel op de oude haven en de kerk Notre-Dame-de-la-Garde had was schitterend. Het kon dan ook niet uitblijven dat ik in de loop van deze afgelopen week dit monumentale stukje bouwkunst, dat trouwens is gelegen op een 170 meter hoge berg, zou gaan bezoeken.

Van verschillende kanten had ik gehoord dat het eigenlijk niet te doen zou zijn om in de zomerse hitte deze kerkheuvel te beklimmen. Als tip kreeg ik van de hoteldirectrice te horen dat er een mogelijkheid was om met een speciaal toeristentreintje omhoog te gaan. 


meer lezen

“Allons enfants de la Patrie”

Gisterochtend arriveerde ik in de Zuid-Franse havenstad Marseille, waar ik echt heel lang geleden voor het laatst was geweest. Ik was eigenlijk een beetje vergeten wat er in deze bijzondere stad allemaal te zien is en daarom deed ik afgelopen tijd wat nader onderzoek hiernaar. Tijdens deze voorbereidingen in Nederland viel me op dat er helaas geen gedetailleerde reisgids van deze stad aan de Middellandse Zee te vinden is; sterker nog ik vond eigenlijk helemaal geen Nederlandse reisgids van de tweede stad van Frankrijk. Frappant! Is Marseille dan niet interessant genoeg? Of maakt onbekend onbemind? En is daarom het schrijven van een reisgids overbodig?

Doordat ik een vroege vlucht had, genoot ik al om tien uur in de ochtend van het magnifieke uitzicht vanaf mijn hotelkamerbalkon over Marseille en zag ik de vele huizen die gegroepeerd waren tegen de heuvelachtige skyline van de stad.


meer lezen