Alle Travel Tales van Marcel Verhoeven over Ravenna


Belangrijke Heiligen en andere beroemde personen

Op het moment dat ik dit schrijf kijk ik vanuit mijn Florentijnse bordesbalkon over het Piazza Ognissanti waar de gelijknamige Chiesa di Ognissanti aan is gelegen. De kerk is onder andere bekend vanwege twee beroemde fresco’s, namelijk die van de Heilige Jeronimus van de schilder Domenico Ghirlandaio (1449-1494) en met de Heilige Augustinus van Sandro Botticelli (1445-1510). Wat heel interessant is dat de laatst genoemde schilder, die ook bekend is van het beroemde werk ‘De Geboorte van Venus’ dat zich in het nabijgelegen Uffizi Museum bevindt, in deze kerk zijn laatste rustplaats heeft gekregen. Niet alleen het graf van Botticelli is hier te bewonderen, maar ook dat van Amerigo Vespucci (1454 -1512). Wist je dat de voornaam van deze Florentijnse ontdekkingsreiziger uiteindelijk aan het enorme werelddeel gegeven is?

Ik vind het heel bijzonder om in een week tijd zo veel plekken te hebben bezocht waar beroemde mensen werkzaam zijn geweest en/of begraven liggen.


meer lezen

Steeds weer nieuwe ontdekkingen in Europa!

Marcel voor een schitterend mozaïek in de San Vitalekerk in Ravenna
Marcel voor een schitterend mozaïek in de San Vitalekerk in Ravenna

Afgelopen dagen wandelde ik met veel plezier door mijn geliefde stad Berlijn en genoot weer met volle teugen van alle nieuwe ontwikkelingen hier in de Duitse hoofdstad. Zoals de meeste van jullie weten is Berlijn de tweede thuisbasis voor mij en mijn gezin en daarom ben ik hier ook regelmatig.

Het is heerlijk om hier in Berlijn even tot rust te komen na de drukke voorbije weken waarbij we eigenlijk voortdurend op reis waren, maar dat heb je waarschijnlijk in onze Travel Tales van de afgelopen tijd kunnen lezen. Eerst waren we twee weken in het prachtige Valencia en vervolgens zijn we vanuit daaruit naar Italië doorgegaan. Rome was onze eerste stop in ‘De Laars’ en verleden week schreef ik in mijn Travel Tales over ons luxueuze verblijf in het Palazzo Ruspoli in Rome waar ooit Lodewijk Napoleon III Bonaparte met zijn moeder Koningin Hortensia gewoond heeft (klik hier voor blog verleden week).

Vervolgens zijn wij in de loop van verleden week vanuit Rome doorgereisd naar het noorden van Italië en namen we onze intrek in wederom een historische hotelgebouw dat gevestigd was in een negentiende eeuws theater in Bologna. Deze oudste universiteitsstad ter wereld kenmerkt zich door schitterende monumentale gebouwen die bijna allemaal voorzien zijn van overdekte historische bogengalerijen. Deze oude arcaden die zijn echt een kenmerk van Bologna en door het oude stadscentrum bestrijken ze meer dan 40 kilometer. In de lange Italiaanse zomers bieden deze galerijen de inwoners (met name veel studenten) koelte en beschutting tegen de warme zon. ’s Winters zijn ze natuurlijk handig om tijdens de regen niet nat te worden. Alleen al vanwege deze bogengalerijen is een bezoek aan Bologna een echte must.

Toch besloot ik ondanks de vele bezienswaardigheden in Bologna nog wat verder richting de Adriatische kust te trekken om uiteindelijk uit te komen bij het indrukwekkende stadje Ravenna. Alhoewel ik in mijn leven hier al verschillende keren was geweest, verheugde ik me er enorm op om de eeuwenoude mozaïeken te gaan bewonderen, waar Ravenna zo bekend en beroemd om is.

meer lezen