Alle Travel Tales van Marcel Verhoeven over Rome


Opmerkelijk hotels waar ik de afgelopen tijd verbleef

Meestal schrijf ik in mijn Travel Tales met veel genoegen over alle kunst en cultuur die ik tijdens mijn reizen tegenkom. Wist je trouwens dat Judith en ik alweer de vierde jaargang zijn ingegaan van onze wekelijkse geschreven reisbelevenissen? En degene die ons een beetje kennen weten dat we nog lang niet zijn uitverteld en -geschreven. Wat trouwens ook heel leuk om te doen is is om 'live' een verslag te doen tijdens een reis door middel van een korte film en die hebben wij dan ook een aantal keer gemaakt dit jaar. Met name bepaalde hotels die ik zeer bezienswaardig vond heb ik op het 'bewogen beeld' vastgelegd en deze keer wil ik een compilatie laten zien van deze video's van de afgelopen anderhalf jaar.

meer lezen

In Rome voel ik me 'als een kind in een speelgoedwinkel'

Veel dingen bekijken en ondernemen vind ik heerlijk, maar af en toe even rustig over de zee turen waardeer ik ook. Dat heb ik dan ook net een uurtje gedaan waarna ik deze Travel Tale begon te schrijven. Zat ik verleden week nog op mijn Florentijnse bordesbalkon met uitzicht over het Piazza Ognissanti met rondom zijn indrukwekkende gebouwen, zit ik nu al weer in Málaga. Trouwe lezers van mijn verhalen weten dat ik inmiddels al enige tijd verknocht ben aan deze Andalusische havenstad en vandaar dat ik hier dus ook weer ben neergestreken om tot rust te komen va de drukke tijd in italië. Toch ben ik, nadat ik nog wat dagen in Florence had geflaneerd, niet direct naar Zuid-Spanje doorgereisd. Ik heb eerst vanuit Florence de trein genomen naar de hoofdstad van Italië. Al sinds enige tijd kan je met de supersnelle trein razendsnel in de ‘Navel van de Wereld’ zijn. In ongeveer anderhalf uur stond ik van de Renaissancestad aan de Arno in het overweldigende Rome.


meer lezen

Het Mysterie van de Frygische muts

Een frygische muts is een zacht kegelvormig hoofddeksel waarvan de top naar voren wijst en weer naar beneden valt.
Een frygische muts is een zacht kegelvormig hoofddeksel waarvan de top naar voren wijst en weer naar beneden valt.

 Afgelopen week wandelde ik door Rome en werd mijn aandacht getrokken door de reliëfs op de Boog van Septimius Severus die zich nabij het Forum Romanum bevindt. Deze triomfboog werd opgericht in 203 na christus en het was een geschenk aan de genoemde keizer en zijn zonen Caracalla en Geta, ter ere van de twee overwinningen op de Parthen. De Parthen (en/of Perzen) waren een volk uit het oostelijk deel van het Romeinse Rijk waar de Romeinen het mee aan de stok kregen.

Terwijl op de genoemde Triomfboog te zien is hoe de Parthen geketend afgevoerd worden valt op dat zij een markant mysterieus hoofddeksel op hebben dat erg doet denken aan de muts van de smurfen, de populaire blauwe kleine stripfiguren.

De Parthen dragen een zogenaamde Frygische muts, een zacht kegelvormig hoofddeksel waarvan de top naar voren wijst en waarvan de punt aan de voorkant weer iets naar beneden valt. Deze opvallende muts, die meer dan 2500 jaar oud is, werd oorspronkelijk gedragen in Frygië, een streek in de oudheid ergens in het oosten van Klein-Azië. Later werd deze muts zogezegd populair bij de Parthen en Perzen die hierdoor dus herkenbaar zijn op de reliëfplaten van de Boog van Boog van Septimius Severus.

De historische Perzische God Mithras droeg volgens de overlevering ook zo’n Frygische muts en is als zodanig ook herkenbaar op vele sculpturen die van hem gemaakt zijn. Nog een stukje later in de tijd werd deze Mithras weer populair in heel het Romeinse Rijk en werden er overal heiligdommen voor deze god met de Frygische muts gebouwd.


meer lezen

Ons 'Paleisie' in Rome

Karel Lodewijk Napoleon III (1808-1873) woonde met zijn moeder Hortensia in zijn jeugd in het Palazzo Ruspoli in Rome.
Karel Lodewijk Napoleon III (1808-1873) woonde met zijn moeder Hortensia in zijn jeugd in het Palazzo Ruspoli in Rome.

Op dit moment zit ik in een prachtige historische ruimte dat een onderdeel vormt van mijn markante hotelkamer in Ravenna, de stad die zo bekend is door zijn beroemde mozaïeken uit de vijfde en zesde eeuw na Christus. Mijn bijzondere hotel in Ravenna is gevestigd in het Palazzo Bracci dat stamt uit 1468 en is gelegen in het centrum van de historische Italiaanse stad. Het ademt echt een unieke sfeer uit en door zowel het fraaie gebouw als door alle originele schilderingen en versieringen waan je je terug in ver vervlogen tijden.

Nog veel opvallender was mijn unieke verblijf van afgelopen week in Rome. Ik logeerde daar namelijk ook in een stadspaleis, echter dit was spectaculair en in de overtreffende trap vergeleken met mijn huidige schitterende hotel in Ravenna. In Rome had ik namelijk de beschikking over meer dan 300 vierkantenmeter van het Palazzo Ruspoli Bonaparte. Mijn hotelruimte bestond uit een magnifieke imposante entreehal met prachtige schilderijen, een historische salon met een schitterend plafond, twee opvallende, bijna museale slaapkamers, een gigantische luxueuze badkamer, een heuse wintertuin en een dakterras met tropische planten. Waar ik met Judith en mijn dochters Aliza en Chloé verbleef was trouwens ‘slechts’ een onderdeel van het hele enorme paleizencomplex, maar voor ons was de genoemde oppervlakte al meer dan voldoende.

meer lezen