Alle Travel Tales van Marcel Verhoeven over Sevilla


Loop naar de Rambam!

Op dit moment kijk ik uit op het treinstation van de Zuid-Spaanse stad Córdoba, waar ik zo meteen de trein naar mijn geliefde Málaga zal nemen. De treinreis die voor mij in het verschiet ligt duurt slechts een uurtje en tijdens deze trip zal ik een prachtig uitzicht over het heuvelachtige landschap hebben dat vol staat met vele citrusgaarden en eeuwenoude olijfbomen, waar Andalusië zo bekend om is. Ik heb overigens weer genoten van mijn verblijf in Córdoba en het nabij gelegen Sevilla, waar ik verleden week verschillende voorbereidende wandelingen heb gemaakt en waar ik vervolgens afgelopen dagen nogmaals ben teruggekeerd om de deelnemers van de KUNSTSTAD-reis ‘Sereen Sevilla & Concreet Córdoba’ alle bijzondere plekken te laten zien.

Bij zowel Córdoba als Sevilla zijn in het straatbeeld de Moorse elementen, uit de tijd dat de Arabieren heer en meester in deze steden waren, opvallend aanwezig. Overal word je aan die islamitische tijd van het voormalige Al-Andalus herinnerd; op websites, in reisgidsen, bij de souvenirwinkels en natuurlijk bij de imposante Moorse monumenten zelf. 


meer lezen

Valentijn in Sevilla

Op dit moment kijk ik uit mijn raam vanuit mijn mooie hotel hier in Sevilla en heb ik een prachtig uitzicht over het historische centrum van de hoofdstad van de Zuid-Spaanse regio Andalusië. Wat mij direct opvalt is de hoge toren van de Kathedraal van Sevilla. Deze toren is tegenwoordig het markeringsteken van het Christelijk geloof in de stad, maar deze is ooit gebouwd als minaret en was een onderdeel van de grote moskee in de Moorse tijd. De islamitische Moren kwamen in het begin van de achtste eeuw vanuit het nabij gelegen Noord-Afrika als heersers in Sevilla, Córdoba en rest van het Iberische schiereiland terecht. Sevilla was toen de Moren het in namen al een hele welvarende stad geweest. Met name aan het begin van onze jaartelling was Sevilla, dat toen Itálica heette, een belangrijke economische factor binnen het Romeinse Rijk. De bekende Romeinse Keizer Trajanus (53 – 117 na Chr.) werd hier geboren en zijn opvolger en eveneens fameuze Keizer (76 – 138 na Chr.) zag in het Romeinse Sevilla het eerste levenslicht.


meer lezen

Opmerkelijk hotels waar ik de afgelopen tijd verbleef

Meestal schrijf ik in mijn Travel Tales met veel genoegen over alle kunst en cultuur die ik tijdens mijn reizen tegenkom. Wist je trouwens dat Judith en ik alweer de vierde jaargang zijn ingegaan van onze wekelijkse geschreven reisbelevenissen? En degene die ons een beetje kennen weten dat we nog lang niet zijn uitverteld en -geschreven. Wat trouwens ook heel leuk om te doen is is om 'live' een verslag te doen tijdens een reis door middel van een korte film en die hebben wij dan ook een aantal keer gemaakt dit jaar. Met name bepaalde hotels die ik zeer bezienswaardig vond heb ik op het 'bewogen beeld' vastgelegd en deze keer wil ik een compilatie laten zien van deze video's van de afgelopen anderhalf jaar.

meer lezen

Ode aan de Vrouwelijke Kunstenaars

Afgelopen vrijdag en zaterdag genoot ik met volle teugen van de cursus die ik organiseerde over kunstenaressen door de eeuwen heen. Ik had dit tweedaagse samenzijn de titel ‘Ode aan de Vrouwelijke Kunstenaars’ gegeven en hiermee wilde ik aanduiden dat ook het vrouwelijk aandeel in de vele eeuwen kunsthistorie niet onbelangrijk was en dat ik hen op deze manier wilde eren.

Bekende namen zoals onder meer Judith Leyster, die werkzaam was in onze Gouden Eeuw, de impressioniste Berthe Morisot, de expressioniste Paula Modersohn-Becker, Charley Toorop en Frida Kahlo passeerden tijdens mijn presentaties de revue, maar ook veel onbekende vrouwelijke kunstenaars besprak ik en wilde ik op deze manier graag eren. Erg leuk is het trouwens dat ik tijdens mijn vele reizen in de talrijke musea die ik bezoek regelmatig werken van schilderessen tegenkom en daar heb ik ook altijd wat extra aandacht voor.


meer lezen

“Weer of geen Weer”

Afgelopen woensdag keerde ik terug vanuit Zuid-Spanje naar Amsterdam. Na het vertrek vanaf de luchthaven Sevilla hield de piloot van het vliegtuig, die van Nederlandse origine was, vanuit de cockpit zijn gebruikelijke welkomstpraatje. Opgewekt vertelde hij dat het in Nederland prachtig mooi weer zou zijn en de temperatuur op Schiphol deze dag maar liefst 14 graden zou zijn.

Een glimlach kwam vervolgens op mijn gezicht want in Sevilla, de stad waar ik de voorafgaande dagen was geweest, had de thermometer overdag voortdurend 32 graden en hoger aangegeven. De captain aan boord vervolgde zijn enthousiaste betoog met de genoeglijke mededeling dat het in de loop van de week, en wel rond Hemelvaart, in Nederland zomers en zelfs boven de 20 graden zou gaan worden. Ik dacht met mijn typische gezonde Hollandse argwaan over deze Nederlandse weervoorspelling: ‘Eerst zien en dan geloven’


meer lezen

Dwalen door het voormalige Expoterrein van Sevilla

Vanochtend stak ik tijdens mijn hardlooprondje vanuit het centrum van Sevilla de rivier Guadalquivir over via de indrukwekkende ‘Puente del Alamillo’ oftewel de Alamillobrug, die ontworpen is door de beroemde Spaanse architect Calatrava. Aan deze Valenciaanse architect heb ik wel eens vaker aandacht besteed (klik hier voor Travel Tales hierover), echter dit keer was ik veel nieuwsgieriger naar alle kermisachtige gebouwen die ik aan de andere kant van het water zag staan.

Een kermisterrein zo dicht nabij of eigenlijk zelfs in het centrum van een stad was ik een kleine week eerder al tegengekomen in Kopenhagen. Het stedelijke attractiepark in de hoofdstad van Denemarken nabij het Rådhuspladsen ("het stadhuisplein") is bekend onder de naam Tivoli. Deze plek voor vermaak werd opgericht in 1843 en is één van de oudste attractieparken ter wereld.


meer lezen

Spaanse Meesters bij de oorsprong bekijken!

De voormalige kloosterkerk in Sevilla is nu onderdeel van het Museo Belles Artes in Sevilla.
De voormalige kloosterkerk in Sevilla is nu onderdeel van het Museo Belles Artes in Sevilla.

Terwijl ik gisteren door een fris en grijs Amsterdam liep dacht ik terug aan mijn verblijf van de afgelopen weken in het zonnige en warme Zuid-Spanje. Mijn oog viel tijdens mijn wandeling door onze hoofdstad op een poster waarop reclame werd gemaakt voor de tentoonstelling in de Hermitage aan de Amstel met de sprekende titel “Spaanse Meesters uit de Hermitage” waar ik inmiddels afgelopen tijd al tweemaal een bezoek aan had gebracht en waar ik in mijn wekelijkse Travel Tales al eens een verhaal aan heb gewijd (klik hier).

Deze Amsterdamse tentoonstelling in de mooie dependance van het beroemde museum uit Sint Petersburg verbleekt echter behoorlijk bij alle Spaanse kunst die ik afgelopen week in het Museo Belles Artes in Sevilla aantrof.

Het museumgebouw aldaar is ooit een klooster geweest en dat is onder meer terug te zien in de verschillende kloosterhoven en ook in de enorme kloosterkerk die tegenwoordig zaal Nummero V wordt genoemd. Hier bevinden zich topstukken van de schilder Bartolomé Esteban Murillo zoals het beroemde werk ‘San Antonio de Padua con el Niño’. En ook werk van de meesterkunstenaar Francisco Zurbarán waarbij ‘Een gekruisigde Christus’ wel heel goed past in deze voormalige kerkzaal. Ook het befaamde imposante werk ‘De Apotheose van de Heilige Thomas van Aquino’ van Zurbarán hangt in deze enorme ruimte en komt hier goed tot zijn recht. Op de wand achter de plek waar ooit het altaar stond hangt ‘De Onbevlekte’, ook ‘La Colosal’ genoemd, van Murillo en alles bij elkaar is het een feest voor elke kunstliefhebber om hier te mogen zijn. 

meer lezen