Alle Travel Tales van Marcel Verhoeven over Tallinn


Geschiedenis is wat de mensen zich herinneren

Op het moment dat ik dit schrijf kijk ik vanuit mijn hotelkamer, gelegen op de 17de verdieping, uit over de stad Tallinn en tegelijk zie ik ook de gelijknamige Baai. Vanaf de andere kant heb ik uitzicht over een groot stuk van het binnenland van Estland, dat trouwens eveneens schitterend is. Ik kan niets anders zeggen dan dat Tallinn een prachtige stad is en dan heb ik het niet alleen over de oude binnenstad, maar ook over de moderne stadsgedeeltes die buiten de oude historische stadsmuren zijn gelegen.

De hoofdstad van de voormalige sovjetprovincie Estland heeft, na het verkrijgen van haar onafhankelijkheid in 1991, een enorme metamorfose ondergaan en is omgetoverd tot een moderne westerse metropool, met dito producten en prijzen. Je merkt als toerist eigenlijk bijna niet meer dat Tallinn decennia lang een onderdeel was van de voormalige Sovtjet-Unie, een lange periode waarbij met name in de ’70-er en ’80-er jaren economische schaarste en armoede de boventoon voerde. 


meer lezen

Europa blijft gewoon Europa

Bijna iedereen lijkt momenteel bezig te zijn met het recente Britse referendum, waarbij de meerderheid van de Britten heeft besloten dat ze niet langer mee wil doen met de EU. Tja, het is niet anders en als de majoriteit van de mensen in het Verenigd Koninkrijk dat wil dan moeten we dat als inwoners van de overige Europese lidstaten simpelweg accepteren. Maar…. het is natuurlijk niet het einde van de wereld of beter gezegd niet het einde van Europa. Het werelddeel Europa blijft gewoon bestaan en heeft in zijn lange geschiedenis vele politieke structuren en machtsverhoudingen meegemaakt, en volgens mij zullen er ook nog wel vele volgen.
Het huidige systeem, waarbij onder andere een enorme ploeg politici en een nog flinkere groep ambtenaren met grote regelmaat van Brussel, naar Straatsburg en vervolgens naar Luxemburg verhuist, is ook maar een periode van onze geschiedenis waar een aanzienlijk aantal Europese landen in de afgelopen decennia voor gekozen lijkt te hebben.


meer lezen

Wat is nou typisch Estisch eten?

Marcel is op zoek naar echt Estisch eten
Marcel is op zoek naar echt Estisch eten

Tijdens mijn verblijf in Tallinn ging ik op zoek naar de typische Estische keuken, mocht die bestaan. In het oude centrum liep ik langs Middeleeuwse stadsmuren die regelmatig afgewisseld werden door torens waar restaurants in gelegen waren. Bij nadere verkenning van deze op leuke locaties gelegen horeca etablissementen kwam ik erachter dat ze ‘gewone’ Europese gerechten als een hamburger, schnitzels en kippetjes op de kaart hadden staan. In een historisch rondgebouw in het oude centrum, waar een bordje op stond dat deze ooit dienst deed als paardenmolen, was een Russisch restaurant gevestigd met typische Russische gerechten als Borsjtsj en Blini’s. Maar alhoewel de Russen jarenlang heer en meester in Estland waren, staan natuurlijk deze Russische gerechten niet voor de oorspronkelijk keuken van Estland.

 

meer lezen

Op ontdekkingtocht door Tallinn

Sinds een aantal dagen vertoef ik in Tallinn, de hoofdstad van de Baltische Republiek Estland. Ik moet eerlijk zeggen dat ik van alle landen die ik in Europa heb bezocht over dit land eigenlijk betrekkelijk weinig wist voordat ik hier naar toe afreisde.

Toen het vliegtuig, na meer dan twee uur vliegen vanaf Schiphol, de landing inzette, begreep ik dat ik me behoorlijk oostelijk in Europa bevond. Terwijl ik tijdens de daling uit het vliegtuigraam keek zag ik een ‘pittoresk uitziend dorpje’ liggen en begreep pas later die dag dat dit het oude historische centrum van Tallinn zou zijn.

Net als de Slowaakse hoofdstad Bratislava, waar ik enige maanden geleden was, en dat circa honderd jaar geleden Preßburg heette, gold voor Tallinn ook dat deze naam pas aan de historische Oostzeestad gegeven was na de Eerste Wereldoorlog. De stad was namelijk tot 1918 vele eeuwen bekend onder de naam Reval. 

meer lezen